Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Budú Slováci v budúcnosti bývať vo vlastnom? Analytici sú skeptickí
Zdielať na

Budú Slováci v budúcnosti bývať vo vlastnom? Analytici sú skeptickí

BRATISLAVA / Ceny nehnuteľností za posledný rok klesli, no pre drahé hypotéky ľudia kúpu bytu odkladajú. Podľa prognóz by ale Európska centrálna banka mala začať úrokové sadzby postupne znižovať. Analytici varujú, na Slovensku si na lacnejšie hypotéky ešte počkáme.

"V Petržalke klasický trojizbový byt sa predával v roku 2022 aj za 250, 260-tisíc. Dnes je tá cena hýbala okolo 200-tisíc," 
uviedol príklad majiteľ realitnej kancelárie David Bellay. "V priemere poklesli o 10 percent, individuálne aj o 20 percent," doplnil finančný analytik Marián Búlik.

Byty sú o niečo lacnejšie ako pred rokom. Pre drahé hypotéky sa situácia na trhu zmenila. Mnohí si dnes pre vysoké úroky nemôžu dovoliť kúpiť nové bývanie. "V roku 2022 mali niektorí klienti problém dostať sa na obhliadku. Teraz majú viac času na premyslenie, môžu vyjednávať," povedal Bellay.

Prepadli sme sa na koniec tabuľky

Slovenské hypotéky patrili kedysi medzi najlacnejšie, dnes sú piate najdrahšie v rámci eurozóny. Drahšie hypotéky ako Slovensko majú dnes pobaltské štáty či Grécko. Úrokové sadzby sa momentálne u nás pohybujú nad úrovňou štyroch percent. Dôvodov je niekoľko. "Banky využili vysoký dopyt po hypotékach, ktoré sme videli v posledných rokoch a využili to, že zvýšili úrokové sadzby a čiastočne si vynahradili nízke zisky z hypoték, ktoré mali z čias nízkych úrokových sadzieb," vysvetlil Marián Búlik.

Na drahé hypotéky vplývajú aj verejné financie a hospodárenie štátu. "Ak štát musí platiť viac peňazí za svoje pôžičky, ovplyvňuje to aj financie pre celú ekonomiku," doplnil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Lacnejšie hypotéky už avizovala Európska centrálna banka, ktorá by k nižším úrokovým sadzbám mala pristúpiť od júna.

Analytici to na Slovensku nevidia optimisticky

"Ten postup bude pomalší ako v iných krajinách Európskej únie alebo príde neskôr," myslí si Horňák. Do veľkej miery bude zlacňovanie hypoték závisieť aj od toho, či bude vláda šetriť. "Zúfalý stav verejných financií, ktoré potrebujú súrne konsolidovať, aby sme presvedčili investorov, že môžu našej republike požičiavať," doplnil analytik Bulík.

Nižšie úrokové sadzby by pritom mohli zlepšiť aj dostupnosť bývania na Slovensku. Podľa odborníkov ale kupujúci môžu využiť aj súčasný stav nižších cien nehnuteľností"Akonáhle by úrokové sadzby klesli, povedzme budúci rok, tak sa dopyt po nehnuteľnostiach zvýši a ich ceny začnú rásť," dodal Horňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy