Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Aj po upravení podmienok žiadatelia sa stále nevedia dostať k pomoci s hypotékami
Zdielať na

Aj po upravení podmienok žiadatelia sa stále nevedia dostať k pomoci s hypotékami

SLOVENSKO / Pomoc so splácaním hypotéky platí od januára, no stále nie je dotiahnutá do konca. Na začiatku mali problém ľudia, si starý úver refinancovali v inej banke. Podmienky sa dodatočne upravili a nárok na pomoc by už mali mať aj oni. Ale iba "mali mať". V praxi sa opäť nevedia k pomoci dostať a teraz za to môže jedna slovná formulácia.

​Pomoc s hypotékami bola schválená v januári pre ľudí, ktorým sa zvýšila úroková sadzba a tak aj mesačná splátka hypotéky. Náš divák Daniel - tak ako mnohí ďalší - pristúpil ešte vlani k refinancovaniu svojej hypotéky v inej banke potom ako mu hrozila vysoká úroková sadzba. "Ja som začínal s úrokom 0,85 % a tá mi skončila v roku 2023 v júni. Moja banka mi ponúkla novú fixáciu na 4,8 %. Konkurenčná banka mi ponúkla úrok 3,2 %," uviedol divák Daniel. 

Mesačné úroky mu aj tak stúpli - len namiesto 200 o 130 eur. V januári však zistil, že nárok na hypotekárnu pomoc nemá, práve pre refinancovanie. Ministerstvo financií ešte v januári neplánovalo zmeny, argumentovalo tým, že pomoc pri refinancovaní by bola nespravodlivá. Nedávno ale rezort podmienky upravil, takýto krok už nie je prekážkou. Náš divák, ale na úrade práce opäť nepochodil. "Keďže na tej zmluve pri refinancovaní už je napísané dôvod splatenie predošlého úveru tým pádom ja neprejdem pod tým sitom. Nemám tam napísane rekonštrukcia alebo nadobudnutie," priblížil Daniel.

Účel hypotéky by nemal byť na splatenie úveru

"Ak si ľudia zoberú hypotéku na kúpu nehnuteľnosti tam je v zmluve napísané, ako účel nadobudnutie nehnuteľnosti na bývanie. Ak takýto úver refinancujú v inej banke tak majú vo svojej novej zmluve napísané, že účel úveru je splatenie predchádzajúceho úveru a nie je to spojené s bývaním," ozrejmil Marián Bulík, finančný analytik.

Minister financií hovorí, že o probléme v rezorte vedia vedia. "Sú tam problémy typu, že napríklad vám nová banka nenapíše, že to bol úver na kúpu bytu a toto musíme vyriešiť," uviedol Ladislav Kamenický, minister financií. Kedy by však zmeny mohli nastať minister zatiaľ nepovedal. "Máme rozrobené nejaké návrhy zmien sú tam technické problémy, ale hľadáme riešenie s ministerstvom práce," skonštatoval Kamenický. 

"Ja by som osobne dostal sto eur a pomohlo by to kvôli tomu, že som samoživiteľ rodiny s manželkou na materskej," dodal Daniel. V januári požiadalo o pomoc necelých 10 tisíc dlžníkov. Po schválení žiadosti môžu dlžníci dostať najviac 150 eur. "Príliš veľa ľudí bolo vylúčených z pomoci. Z nášho pohľadu mala byť pomoc pri zvýšených splátkach adresná a mala smerovať ľuďom, ktorí sú najohrozenejší," povedal Bulík. "My sme chceli pomôcť tým, ktorým sa zvýšili mesačné splátky," dodal Kamenický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy