Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Veľké roztržky v EÚ. Briti robia problémy pre peniaze
Zdielať na

Veľké roztržky v EÚ. Briti robia problémy pre peniaze

Keď sa vám stále nepáči, tak porozmýšľajte, či vôbec chcete zostať. Tieto silné slová vyriekol na adresu Britov eurokomisár pre rozpočet únie Lewandowski. Londýn je dlhodobým kritikom únie a najmä eurozóny, trpezlivosť však dochádza aj opačnej strane. Spory sa ešte viac vyostrili pred schvaľovaním rozpočtu únie.

Britom sa nepáči európsky rozpočet

Debaty o rozpočte únie bývajú vždy tvrdé a teraz sú ešte tvrdšie. Najväčšie problémy robia Briti, dokonca tak, že sa hovorí o ich odchode z Európskej únie.

Briti totiž nežiadajú len zmrazenie rozpočtu na roky 2014 až 2020, ale aj jeho zníženie, inak hrozia jeho vetovaním. "Pozrite sa, nebudeme jednoducho akceptovať dohodu, ktorá nebude výhodná pre Britániu," avizoval britský minister financií George Osborne.

Merkelová v pozore

To je však už na Nemcov veľa. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v tejto súvislosti už pripravuje na tvrdú debatu. "Budem s Davidom Cameronom hovoriť na budúci týždeň. Nemecko urobí všetko preto, aby sa riešenie našlo," povedala.

Podľa nemeckej kancelárky sa krátením rozpočtu nepodarí nakopnúť potrebný hospodársky rast. Nefrflú však len Briti, ale aj naopak Brusel. Pre Suddeutsche Zeitung sa na adresu Londýna veľmi jasne vyjadril komisár pre rozpočet únie. "Buď vidia svoju dlhodobú budúcnosť v Európskej únii, alebo nie," poznamenal eurokomisár pre rozpočet EÚ Janusz Lewandowski.

Odchod Británie z EÚ sa nepredpokladá

Úplný odchod Britov zo spoločenstva však analytik neočakáva, rovnako ani ekonóm, podľa ktorého by tratili oba tábory. Hypotetický odchod by sme však mohli pocítiť aj my. "Odchod významného člena EÚ by zmenšilo jednotný trh a poškodilo tak aj slovenskú výrobu a obchod," vysvetlil ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Rožky už klasicky nevystrkujú len Briti, ale aj Švédi a Merkelová má v zuboch aj Francúzov. Tým sa nepáčia chystané škrty v poľnohospodárskej politike. Rozpočet sa samozrejme najviac nepozdáva prispievateľom. Na opačnom konci barikády sú čistí príjemcovia, najmä nové členské krajiny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Jean-Etienne Poirrier

Súvisiace články

Najčítanejšie správy