Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Náš rozpočet závisí od eurozóny. Nevyzerá to ružovo
Zdielať na

Náš rozpočet závisí od eurozóny. Nevyzerá to ružovo

Rozpočet Slovenska je presným súčtom nepresných čísel. Ako to budúci rok ustojíme, v tejto chvíli zrejme nevie nikto. Napriek tomu, vláda si od návrhu rozpočtu veľa sľubuje. Silu nášho rozpočtu však môže ešte preveriť kondícia eurozóny v najbližších týždňoch a mesiacoch.

Rozpočet na budúci rok okrem príjmov stojí a padá na kondícii eurozóny. "Situácia na finančných trhoch by nás mohla uspokojovať, ale vnímam to ako ticho pred búrkou," povedal v stredu po schválení návrhu štátneho rozpočtu minister financií Peter Kažimír.

Znížili rating Španielsku

Minister financií ani netušil, ako krátko môže ticho pred búrkou trvať. Búrkové mračná sa však vo štvrtok zatiahli a agentúra S&P znížila rating Španielska a dostala ho tak tesne nad špekulatívne pásmo.

Hodnotenie ratingovky, ktoré v momente znepokojilo investorov, môže Španielom opäť neudržateľne predražiť financovanie. "Všetci vedia, že Španielsko má množstvo problémov a kým nepožiadajú o pomoc z eurovalu na trhoch budú prevládať pochybnosti. Skôr či neskôr tak musia urobiť aj tak," poukázal analytik Seydler banky Oliver Roth.

V španielskom rozpočte sú posledné eurá

Španieli však zatiaľ s prosbou o pomoc z eurovalu otáľajú. "Španielsko má dostatok financií na to, aby sa dokázalo financovať do konca roka," povedal španielsky ekonóm Fernando Fernández.

Gréci potrebujú viac času

Na negatívnom euro-frontovom poli nezaháľa ani Grécko. Šéfka Medzinárodného menového fondu vyhlásila, že Gréci potrebujú ďalšie dva roky k dobru na oživenie. "Kde by sme mali vidieť najviac akčnosti? Určite v Európe, špeciálne v eurozóne, ktorá sa stále nachádza v epicentre krízy," uviedla šéfka MMF Christine Lagardová

To sú pritom len aktuálne problémy veľkej eurozóny, od ktorej v podstate závisí, či sa nám podarí naplniť rozpočet, ktorý nám má garantovať deficit pod tri percentá, ako káže Brusel. Možno aj preto už niektorí vtipálci poznamenali, že rozpočet je vlastne len presný súčet nepresných čísiel.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy