Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osud eurovalu neistý. Nemci majú rozhodnúť dnes...
Zdielať na

Osud eurovalu neistý. Nemci majú rozhodnúť dnes...

Dnes sa bude opäť lámať eurochlieb. Minulý týždeň Európska centrálna banka rozhodla, že pomôže problémovým krajinám nákupom ich dlhopisov so znesiteľnými úrokmi a dnes rozhodne nemecký ústavný súd, či je euroval v súlade s jeho ústavou...

Nemecko čaká ťažký deň

Najmä južná Európa si nechty obhrýza ako rozhodne nemecký ústavný súd. Aby bola situácia ešte viac vyhrotená, proti eurovalu podal námietku poslanec Peter Gauweiler.

Člen sesterskej strany kancelárky Merkelovej tvrdí, žeby Nemci mali euroval zablokovať, kým Európska centrálna banka nezmení rozhodnutie, že bude nakupovať dlhopisy chorých krajín. V prípade, žeby nemecký ústavný súd svoje rozhodnutie odložil, mohli by to okamžite pocítiť trhy.

"Prípadné odloženie rozhodnutia by sa mohlo preniesť do navýšenia výnosov dlhopisov Španielska a Talianska, mohlo by dojsť aj k oslabeniu eura," myslí si ekonóm zo Slovenskej akadémie vied vladimír Baláž. 

"Ústavný súd si je vedomý dôležitosti svojho verdiktu a vie, že chodí po lane. Určite nechce, aby sa na trhy vrátil nepokoj," doplnil analytik frankfurtskej burzy Andreas Lipkow. 

Eurozóna napäto čaká

Preto viacerí očakávajú, že dnes Nemci euroval odklepnú. Ešte väčšie "rošošó" by nastalo, keby ho zmietli zo stola úplne, čo tiež môžu. "Eurozóna by zanikla, to je však naozaj veľmi krajný scenár, ktorí si neprajú ani samotní Nemci," vysvetlil Baláž.

Na rozhodnutie Nemcov čakajú teda všetci. Sú nosným pilierom eurozóny. Finančník George Soros im odkazuje, že majú problematickým krajinám pomôcť, alebo sa na to vykašľať úplne. "Nemecko musí buď viesť úniu ekonomicky aj politicky a niesť tým pádom aj toto bremeno, alebo ju opustiť," povedal Soros.

Bremeno eurozóny je však noazaj ťažké a narastá, najmä pre obyvateľov krajín, kde sa tvrdo pracuje, šetrí a dopláca na ostatných. Takže by ho najradšej zahodili.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy