Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mesačne prejeme 220 eur. Ak varíme doma!
Zdielať na

Mesačne prejeme 220 eur. Ak varíme doma!

Každý mesiac sa v priemernej slovenskej domácnosti minie iba na jedlo a pitie približne 224 eur. Vyplýva to z prieskumu Národnej banky Slovenska. A ak si nenosíte do práce jedlo z domu, alebo ak si radi občas posedíte pri kávičke, či na večeri, je to oveľa viac. Ako si teda žijeme?

Viac ako polovica domácností - až 57 percent - uvádza, že pravidelné výdavky sú na približne rovnakej úrovni ako príjem. Skrátka neušetria. Nazvyš zostáva iba 37 percentám a vyše 5 percent rodín nezarobí ani na svoje výdavky.

Veľa prejeme

Slušnú časť príjmov pohltí strava - polovica domácností na ňu minie sumu v rozmedzí 150 až 300 eur. Za jedlo a pitie v reštauráciách, jedálňach, bufetoch, či kaviarňach, ktoré nehradí zamestnávateľ, minieme mesačne zhruba 65 eur. Sú aj takí, ktorí si tieto radosti odoprú - vyše 16 percent slovenských domácností na potraviny mimo domova neminie ani cent.

Varíme, svietime, platíme...

Ďalší kus z koláča našich príjmov si odhryznú náklady spojené s bývaním ako plyn, elektrina, voda a telefón. Tam sa sumy pohybujú od 15 do 700 eur, najčastejšie platíme okolo 200 eur.

Nuž a každá 20. slovenská domácnosť pravidelne platí aj osobám mimo domácnosti - napríklad vo forme výživného či pomoci príbuzným. Priemerná hodnota takýchto príspevkov prestavuje je 183 eur mesačne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy