Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Konsolidácia financií nám skomplikuje život. Ľudia prídu o prácu
Zdielať na

Konsolidácia financií nám skomplikuje život. Ľudia prídu o prácu

Konsolidácia verejných financií dosť radikálne skomplikuje najmä životy obyčajných ľudí. Podľa prieskumu agentúry Trenkwalder môžu prísť o zamestnanie 10-tisíce Slovákov, a to sú vraj tie najmiernejšie odhady.

Pracovné miesta budú ubúdať

Zdá sa, že záplatu na dieru v štátnom rozpočte štát ušije priamo z peňaženiek ľudí, ktorých si firmy od januára nebudú môcť dovoliť. Niekoľko eur, vďaka ktorým si mohli každý mesiac aspoň trochu prilepšiť, teraz firmy využijú inak.

O miesto príde minimálne tretina dohodárov. Za každého, kto zarobí viac ako 65 percent životného minima, bude musieť po novom zamestnávateľ odviesť všetky sociálne a zdravotné odvody, ako u bežných zamestnancov. Niekoľko výnimiek zostáva len u dôchodcov a študentov a to sa firmám neoplatí. "Bohužiaľ, niektoré tieto opatrenia priamo brzdia hospodársky rast a bude to mať vplyv taký, že budú pracovné miesta ubúdať," povedal predseda SDKÚ-DS, Pavol Frešo.

Poctivo sa to tu nedá

"Konsolidácia nie je pozitívny proces. Prináša aj obete, ale čo máme robiť? Máme sa na to vykašľať?" tvrdí predseda vlády Robert Fico. Slovensko dostalo od únie jasnú úlohu - znížiť deficit štátu, a to sa bez bolestivého uťahovania si opaskov nedá. Preto od januára platia tvrdšie podmienky nie len pre dohodárov, ale aj pre živnostníkov, ktorým vláda zvýšila odvody až o takmer 6 percent! Zrušila sa tiež možnosť paušálnych nákladov a aby toho nebolo málo, zdaniť budú musieť aj peniaze, ktoré im reálne vôbec nepatria.

"Každý, kto zarába si musí riadne platiť odvody," dodal Fico. Mnohí poctiví živnostníci sú týmito zmenami znechutení. Už teraz prežívajú len s božou pomocou a vyššie výdavky ich môžu úplne položiť na kolená. Poctivo sa podľa nich v tejto republike podnikať nedá. "Štát z nás urobil zlodejov a klamárov, tak to takto začnem robiť aj ja, inak nemám šancu prežiť," povedal nespokojný živnostník.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy