Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vzbura v štátnej správe. Chcú rozmraziť platy
Zdielať na

Vzbura v štátnej správe. Chcú rozmraziť platy

Nízke platy a drahý benzín - to je slovenský evergrín. Tentoraz sa pre malé mzdy búria zamestnanci štátnej správy. Ide asi o 300-tisíc ľudí po celom Slovensku. Tvrdia, že s ich výplatnými páskami sa už veľmi dlho nič nerobilo. Stovky z nich prišli pred ministerstvo práce. Nie na piknik, hoci bolo pekné počasie, ale protestovať. Odborári nevylučujú aj ďalšie nátlakové akcie.

Aspoň tých 7 percent

"Očakávame aspoň o tých sedem percent, že sa už teraz dohodneme," hovorí hlavný vyjednávač Anton Szalay. Proti zmrazeniu a za zvýšenie platov úradníkov prišlo bojovať viac ako 300 ľudí. Ide prevažne o odborárov z rezortov školstva, zdravotníctva a verejnej správy.

Odborári požadujú 10 percentné navýšenie platov. Naposledy sa totiž tabuľkovo zvyšovali pred dvoma rokmi, a to iba o jedno percento. Po asi hodinovom štrajku pred budovou ministerstva sa zástupcovia odborov presunuli do rokovacej miestnosti. Po ani dvoch hodinách sa však na zvýšení platov nedohodli. "Nie sú peniaze, nevieme zvýšiť plat," tvrdí štátny tajomník MPSVaR Branislav Ondruš.

Žijú na hranici chudoby

Podľa ministerstva práce by zvýšenie platov pre asi 300 tisíc ľudí znamenalo zohnať desiatky miliónov eur. Každé percento by stálo približne 42 a pol milióna. 33 by išlo zo štátnej kasy, 9 a pol milióna z peňazí obcí. Aj keď sa odbory s ministerstvom nedohodli, ostávajú v štrajkovej pohotovosti. Ministerstvu dali čas do 8. októbra, kedy budú opäť o valorizácii platov rokovať. "Mnohí ľudia žijú na hranici chudoby," dodal Pavel Ondek zo školských odborov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy