Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Únia chce vyšší rozpočet. Spôsob, ako ho dosiahnúť neexistuje
Zdielať na

Únia chce vyšší rozpočet. Spôsob, ako ho dosiahnúť neexistuje

Európski politici stále hlasnejšie a hlasnejšie kričia, že Európa potrebuje väčší rozpočet. Na rozdiel od národných rozpočtov, ten európsky nemôže byť v mínuse. Spôsobov, ako to dosiahnuť je viacero. No ten, s ktorým by boli spokojní všetci, zatiaľ neexistuje.

Francúzi prekvapili

"V európskom rozpočte bude musieť byť dosť zdrojov na financovanie poľnohospodárskej a kohéznej politiky," povedal francúzsky prezident Francois Hollande. K vyrovnanému rozpočtu vedú len dve cesty. Buď treba zvýšiť príjmy, alebo zoškrtať výdavky.

Bez šťavy sú však dnes aj rozpočty veľkých hráčov. Takí Nemci či Angličania na spoločnú európsku hromadu prispieť ešte viac nechcú. My menší, sa zasa modlíme, aby nám z Európy nabudúce poslali aspoň toľko fondov, koľko máme teraz. Nedávno však prekvapili Francúzi. Ich prezident potvrdil, že budú ochotní platiť viac. "Francúzsko je pripravené pomôcť," tvrdí Hollande.

Hospodárstvo je zrelé na reformu

Náš premiér i financmajster nevylúčili, že ruku k dielu zrejme budú musieť priložiť aj menší. "Druhou možnosťou je stanovovanie vlastných príjmov Európskej komisie. To je napríklad daň z finančných transakcií, ďalej osobitné percento dane z pridanej hodnoty," hovorí minister financií Peter Kažimír.

"Pokiaľ by sa podarilo u nás zaviesť daň z finančných transakcií, nie je potrebné škrtať rozpočet EÚ," hovorí predseda vlády Robert Fico. Najviac peňazí stojí Európu poľnohospodárstvo a štrukturálne fondy. Viacerí ekonómovia hovoria, že spoločné poľnohospodárstvo je zrelé na reformu.

"Poľnohospodárstvo tvorí 47 percent všetkých európskych výdavkov. Je treba škrtať," povedal Martin Vlachynský, analytik INESS. "Minimálne 10 -12 miliárd sa rozkradlo z poľnohospodárskej politiky. Treba sa ale pozrieť na to, koľko stojí Európu korupcia. Keby sa z toho podarila aspoň desatina získať, nemusíte navyšovať príspevky členských krajín," dodal ekonóm SAV Peter Staněk.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy