Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Našlo sa 140 miliónov. Takto asi šetrenie nevyzerá
Zdielať na

Našlo sa 140 miliónov. Takto asi šetrenie nevyzerá

Ministerstvo financií upravilo rozpočty rôznych štátnych inštitúcií, ktorým ich pôvodný rozpočet jednoducho nestačil. Zhodou okolností je to presne tá istá suma, ktorá by odišla z rozpočtu na desaťpercentné zvýšenie platov pre učiteľov. Odkiaľ sa len vzali....

Šetrenie? To je čo?

Hnevom zahoreli tí, ktorí občas pozrú na stránku rozpočet.sk, kde sa dá priebežne kontrolovať, ako sa s našimi peniazmi nakladá. Na prvý pohľad to totiž naozaj vyzerá tak, že šetrenie štátnym inštitúciám nič nehovorí.

Vybrali sme si tri, ktoré dostali spolu zhruba 17 miliónov, aby nám povedali, na čo peniaze potrebovali.

Blažena Zimanová, hovorkyňa NBÚ sa k tejto otázke vyjadrila takto: „O 5 miliónov bol náš rozpočet navýšený s cieľom vybudovať infraštruktúru pre pracovisko kybernetickej ochrany. Napokon však budú tieto prostriedky presunuté do budúcoročného rozpočtu.“

Podľa hovorcu predsedu parlamentu, Pavla Chovanca  „Rozpočtovým opatrením povolilo MF prekročiť tohtoročný limit kapitálových výdavkov o sumu 5, 6 milióna na stavebné práce súvisiace s ukončovaním rekonštrukcie bratislavského hradu“.

Napríklad generálnej prokuratúre išlo vyše 5 miliónov na zákonom povinné valorizácie platov.

Inak sa vraj nedalo

Podľa hovorcu ministrerstva financíí SR Miroslava Šmála v rôznych inštitúciách sú aj dôvody výdavkov rôzne, vo väčšine prípadov ide len o dočerpanie výdavkov z minulých rokov. Vraj sa teda nemusíme obávať, že by pridaných 140 miliónov prehlbovalo schodok rozpočtu – sú to peniaze, ktoré boli v pláne.

Ministerstvo financií si takto každoročne zahrá rošádu s peniazmi, ktoré niektorej inštitúcii nebudú až tak chýbať a iná ich naopak potrebuje. Prečo však naši financmajstri nedokážu odhadnúť ich potreby vopred?

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy