Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Schválili novelu zákona o Štátnej pokladnici
Zdielať na

Schválili novelu zákona o Štátnej pokladnici

Zdroj: TV JOJ

Poslanci NR SR schválili novelu zákona, na základe ktorého sa do systému Štátnej pokladnice môžu zapojiť aj ďalšie štátne subjekty.

Do systému Štátnej pokladnice sa budú môcť zapojiť na dobrovoľnej báze aj ďalšie štátne subjekty, ktoré v súčasnosti túto možnosť nemajú. Národná rada SR schválila návrh novely zákona o Štátnej pokladnici, podľa ktorej sa jej klientmi môžu stať právnické osoby zriadené osobitným zákonom, ako je napríklad Exportno-importná banka.

"Podľa zmien do systému budú môcť vstúpiť aj Slovenská televízia a Slovenský rozhlas či štátne podniky. Norma bude účinná od 1. marca budúceho roku. Rezort financií očakáva pozitívny dopad zmien v zákone aj na štátny rozpočet, finančný efekt závisí od počtu dobrovoľne pripojených klientov a zdrojov, ktoré budú v Štátnej pokladnici zhodnocovať," konštatuje ministerstvo.

Štátna pokladnica zabezpečuje platobný styk pre zhruba 1 700 klientov, ktorými sú ústredné orgány štátnej správy, rozpočtové a príspevkové organizácie v ich pôsobnosti, verejnoprávne inštitúcie a úrady vyšších územných celkov.

Ku koncu decembra minulého roka bolo v jej informačnom systéme otvorených 18 091 účtov, na ktorých počas vlaňajška zrealizovala skoro 67,2 mil. clearingových transakcií. V medziročnom porovnaní sa tak počet uskutočnených transakcií zvýšil o 36 %. Priemerný podiel pokladnice na medzibankovom clearingu bol počas vlaňajška takmer 25 %.

Štátna pokladnica začala svoju činnosť v roku 2004. Je orgánom štátnej správy, ktorý zabezpečuje realizáciu rozpočtov svojich klientov a centralizáciu príjmov verejnej správy. Bilančná suma Štátnej pokladnice predstavovala ku koncu minulého roka vyše 161 mld. Sk a medziročne tak vzrástla o jednu pätinu.

Poslanci schválili aj návrh zákona o oficiálnej rozvojovej pomoci, ktorý rámcovo upravuje rozvojovú pomoc SR, určuje jej princípy, ciele a formy. Norma upravuje postavenie a pôsobnosť Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu, postavenie a účasť ústredných orgánov štátnej správy a územnej samosprávy pôsobiacich v oblasti oficiálnej rozvojovej pomoci.

Za obdobie troch rokov (2004 - 2006) bolo v rámci dvojstrannej rozvojovej pomoci - Slovak Aid podporených viac ako 200 rozvojových projektov realizovaných slovenskými subjektmi: podnikateľskými, mimovládnymi a štátnymi v celkovej sume prevyšujúcej 530 miliónov Sk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy