Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minimálna mzda sa zatiaľ nezvýši, tripartita sa nedohodla
Zdielať na

Minimálna mzda sa zatiaľ nezvýši, tripartita sa nedohodla

Zástupcovia vlády sa v pondelok so zamestnávateľmi a odborármi opätovne nedohodli na zvýšení minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka. Ako po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, o výške minimálnej mzdy tak rozhodne vláda.

Chcú, aby sa zvýšila o 9 eur

Rezort práce a sociálnych vecí navrhuje, aby sa minimálna mzda od začiatku budúceho roka zvýšila zo súčasných 327,2 eura na 337,70 eura. "Som presvedčený, že vláda bude mať záujem môj návrh akceptovať," povedal.

Záujmom rezortu práce a sociálnych vecí podľa Richtera je, aby pomer medzi priemernou mzdou a minimálnou mzdou neklesol pod 40 percent. "Mal som záujem, aby som túto kvótu udržal," povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Nesúhlasia s tým zamestnávatelia

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka upozornil na to, že už samotný konsolidačný balíček vlády zásadným spôsobom zhorší podnikateľské prostredie. Rast minimálnej mzdy pritom podľa Machunku zhorší pozíciu u dlhodobo nezamestnaných ľudí. Spýtal sa ministra financií Petra Kažimíra, ako bude zostavovať rozpočet na budúci rok, ak bude na Slovensku 15-percentná miera nezamestnanosti. "Zamestnávatelia každý rok hovoria, že to spôsobí vyššiu nezamestnanosť," reagoval šéf rezortu financií. Riešením je podľa Kažimíra zníženie odvodového zaťaženia pre zamestnancov s nízkym príjmom.

Od začiatku tohto roka vzrástla minimálna mzda z 317 eur na 327,2 eura, čo bol nárast o 3,2 %. Bývalá vláda Ivety Radičovej tak najnižšie mzdy na rok 2012 zvýšila v rovnakej miere, ako na rok 2013 navrhuje najnižšie zárobky zvýšiť rezort práce a sociálnych vecí pod vedením Jána Richtera. Tohtoročné zvýšenie minimálnej mzdy o 3,2 % kopírovalo mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku v roku 2010. S takouto úpravou najnižších zárobkov vlani nesúhlasili odborári, ktorí žiadali zvýšiť minimálnu mzdu od začiatku januára tohto roka o 4,1 %. Zamestnávatelia pritom požadovali, aby sa najnižšie zárobky v tomto roku ponechali na úrovni 317 eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy