Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Gučík od ministerstva obrany odškodné 750 tisíc eur nedostane
Zdielať na

Gučík od ministerstva obrany odškodné 750 tisíc eur nedostane

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky neuznalo návrh bývalého riaditeľa spravodajskej televízie Michala Gučíka na vyplatenie nemajetkovej ujmy 750-tisíc eur. Gučík túto sumu stanovil ako náhradu za to, že boli poškodené jeho základné práva a slobody, keď ho odpočúvalo Vojenské obranné spravodajstvo.

"Ak pán Gučík naďalej trvá na ním uplatnenej nemajetkovej ujme, môže sa v súlade s príslušnými právnymi predpismi obrátiť na príslušný súd, ktorý vo veci rozhodne," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Gučík sa dôvody odpočúvania nedozvie

S Gučíkom sa 24. augusta osobne stretol aj súčasný minister obrany Martin Glváč, ktorý sa mu ospravedlnil za to, že ho ešte vlani odpočúvalo Vojenské obranné spravodajstvo. Gučík vtedy prisľúbil, že aj keby vysúdil 750-tisíc eur, ktoré žiada ako odškodné, nenechá si ani cent. "Ja som povedal, že toto nie je o peniazoch, peniaze sú len zámienka, aby sa niečo dialo. Chcem vedieť na čí rozkaz a z akého dôvodu," povedal Gučík novinárom po stretnutí. Hovorca rezortu obrany Milan Vanga tvrdil že Glváč Gučíkovi nemôže povedať, prečo ho odpočúvali. Gučík sa vtedy vyjadril, že súd podľa neho bude.

VOS odpočúvala aj novinárov

Kauza odpočúvania prepukla v novembri minulého roka, keď viaceré médiá informovali o operácii v rámci Vojenského obranného spravodajstva. To odpočúvalo mobilný telefón vtedajšieho generálneho riaditeľa televízie TA3 Michala Gučíka ako aj niekoľkých novinárov. V dôsledku aféry prišiel o kreslo vtedajší minister obrany Ľubomír Galko (SaS).

Generálny riaditeľ TA3 Michal Gučík podal trestné oznámenie pre odpočúvanie jeho osoby Vojenským obranným spravodajstvom (VOS). Informoval o tom  na tlačovej konferencii 22. novembra. „Pevne verím, že v tomto štáte sa nájde konečne spravodlivosť," povedal. Tu je jej záznam. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy