Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ROZHOVOR: Škandál! Galkovi ľudia odpočúvali novinárov
Zdielať na

ROZHOVOR: Škandál! Galkovi ľudia odpočúvali novinárov

Najväčší škandál histórie! Do rúk novinárov sa dostali šokujúce dokumenty. Pochádzajú z Vojenského obranného spravodajstva, ktoré spadá pod rezort ministra obrany Ľubomíra Galka. Podľa nich malo na Slovensku prebiehať veľké odpočúvanie novinárov. Informáciu priniesol denník Nový čas. Na následnej tlačovke však takéto odpočúvanie Galko odmietol a podáva trestné oznámenie...

Galko: Ide o snahu pošpiniť ma

"Vojenská kontrarozviedka nerealizuje odpočúvanie. Každé odpočúvanie sa deje len so súhlasom sudcu," zdôraznil na tlačovej konferencii o odpočúvaní minister obrany. Zásadne odmietol, že by stál za akýmkoľvek porušením zákona. "Chcel by som odkázať tým, čo si myslia, že stoja nad zákonom, že takéto politické hry na mňa neplatia."

Galko ďalej avizoval podanie trestného oznámenia na "neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia dôvernej vyhradenej skutočnosti a neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi". Zdôraznil, že nikdy nebude kryť žiadne porušenie zákona. Nepriamo tak odpočúvanie potvrdil, no podľa neho len ide o kampaň namierenú proti jeho osobe a strane.

Politici vrátane niekdajších kolegov z vládnej koalície dvíhajú varovný prst. "Ak pán minister o tom nevedel, potom neovláda svoj rezort. Ak vedel, tak je okamžite na mieste jeho politická zodpovednosť," zdôrazňuje Béla Bugár z Most-Híd.

Kódy, zdravotný stav, SMS, prepisy telefonátov...

Podľa denníka Nový čas sa Vojenské obranné spravodajstvo (VOS), teda špeciálna služba zabezpečujúca obranu Slovenska, venovala trochu inej činnosti, než by ste si mysleli. A teda - sledovala novinárov. Mala totiž napichnúť telefón šéfa televízie TA3 Michala Gučíka a rovnako aj novinárov denníka Pravda!

V dokumentoch sa majú nachádzať presné prepisy ich telefonátov aj SMS, citlivé informácie o ich intímnom živote a pracovnej činnosti. Podľa denníka Nový čas sa dokonca v materiáloch vojenskej kontrarozviedky nachádzajú aj informácie o zdravotnom stave šéfa TA3, jeho domácnosti aj kódy jeho elektronických zabezpečovacích systémov!

Pravda chystá trestné oznámenia

Denník Pravda, ktorého redaktori v dokumentoch figurujú rovnako ako Gučík, pripravuje trestné oznámenie a plánuje prešetriť konanie príslušných orgánov. "Je to výpoveď o tom, aký krehký máme právny štát. Títo ľudia prekročili zákonné a etické hranice, zasiahli do nášho povolania, spochybnili slobodu tlače, právny štát a bezprecedentne narušili osobné životy redaktorov," píše šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková.

Podľa Pravdy sledovala vojenská tajná služba novinárov niekoľko mesiacov v tomto roku. Odpočúvaní  mali byť traja redaktori vnútropolitického oddelenia. Vedúca domáceho oddelenia Patricia Poprocká, redaktor Peter Kováč a najdlhšie bolo nasadené odpočúvanie na redaktorku Vandu Vavrovú.

"Najprv ma to šokovalo, potom ma to nahnevalo, lebo ja si vykonávam svoju novinársku prácu... Neviem, prečo by ma mal niekto odpočúvať a monitorovať moje súkromie... Ideme zisťovať, či to bolo so súhlasom sudcu a či si sudca overoval, že prečo nás odpočúvajú," komentuje Vavrová.

Pád vlády všetko zastavil...

Vojenské obranné spravodajstvo je súčasťou vojenského spravodajstva, ktoré spadá pod ministerstvo obrany. Podľa zákona je za činnosť jeho agentov zodpovedný práve minister obrany, a teda člen strany SaS Ľubomír Galko. Podľa Nového času mala byč činnosť VOS zastavená tesne po páde vlády...

Čo je VOS?

Vojenské spravodajstvo patrí pod ministerstvo obrany a tvoria ho dve zložky: Vojenská spravodajská služba a Vojenské obranné spravodajstvo. Prvá je vlastne vojenskou rozviedkou, ktorá bojuje proti hrozbám zo zahraničia. Druhá je zase typom vojenskej kontrarozviedky a jej úlohou je čeliť rizikám vo vnútri štátu.

Ministerstvo od leta uvažuje, že pre nedostatok peňazí z rozpočtu zlúči obe spravodajské zložky do jednej. Vlastný systém na odpočúvanie nemá, musí spolupracovať s policajným zborom na základe súhlasu sudcu. A záznam telekomunikačnej prevádzky možno realizovať len v súlade s Trestným poriadkom...

Súhlas musí dať sudca...

V prípade trestného činu musí dať súhlas sudca. V prípade, že situácia neznesie odklad, odpočúvať možno aj so súhlasom prokurátora. Sudca však aj tak súhlas dať musí a to do 24 hodín. V opačnom prípade sa musia všetky takto získané dôkazy zničiť. Inak by išlo o nezákonný postup.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy