Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Biznis SDKÚ? Sitká riešila vláda
Zdielať na

Biznis SDKÚ? Sitká riešila vláda

Šéfka Správy štátnych hmotných rezerv Eva Hrinková, ktorú nominovala SDKÚ-DS, sama odstúpila. Rezervami otriasal v ostatných dňoch prípad predaja platinových sitiek súkromnej firme, úrad vlády tam urobil kontrolu.

„Minister zahraničných vecí informoval, že dnes bude doručený abdikačný list predsedníčky štátnych hmotných rezerv,“ povedal minister Ľubomír Galko. A to s tým, že Mikuláš Dzurinda im tlmočil vyjadrenie Hrinkovej, že necíti žiadnu vinu a obchod prebehol v súlade so zákonom. „Podľa jej vyjadrenia sa bude jednoduchšie obhajovať, keď už nebude v tomto úrade,“ povedal Galko.

Tunel ako Brno

Ministri za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) boli pripravení otvoriť otázku personálnych dôsledkov kauzy. „My toto považujeme za tunel ako Brno,“ povedal Galko. Na konci rokovania vlády doručili premiérke spomínaný abdikačný list. Podľa Galka vznikla debata, či ju treba ešte odvolávať.

Premiérka navrhla uznesenie, ktoré by zaväzovalo predsedníčku štátnych hmotných rezerv, aby zastavila akýkoľvek predaj majetku, okrem toho mala vyvolať rokovanie zrušení, podľa Galka škandalózneho obchodu s platinovými sitkami.

Výhodný biznis pre súkromníka

Podľa TV Markíza, ktorá na prípad predaja platinových sitiek upozornila, štát mohol na ich predaji zarobiť o takmer dva milióny eur viac. Víťazná ponuka prišla iba sekundu pred ukončením elektronickej aukcie. Na dnešnom zasadnutí vlády plánovala premiérka Iveta Radičová prezentovať svoj postup k tejto otázke. Bez ohľadu na politické nominácie či stranícku príslušnosť. "Ak niekto zle narába s naším spoločným bohatstvom, nie je o čom uvažovať," zdôraznila premiérka. Svoj postup bude konzultovať s prezidentom.

"Skulinka" v elektronickej aukcii

Premiérka Iveta Radičová už cez víkend avizovala, že v najbližšom období bude nutné pri elektronických aukciách ďalšie nariadenie vlády. "Lebo v čom sme teda dokonalí, je nájsť okamžite skulinku, ako aj z elektronickej aukcie možno urobiť dopredu zadanú zákazku," uviedla Radičová vo svojom prejave na rokovaní Ústrednej rady SDKÚ-DS.

Fico: Zľakli sa médií

Elektronická aukcia na predaj platiny zo štátnych hmotných rezerv bola podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica zmanipulovaná. „Premiérka Iveta Radičová prikryla stranícky biznis SDKÚ-DS. Prečo koná až dnes? Lebo sú plné stránky médií. Z právneho hľadiska nie je šanca, aby platina bola vrátená do štátnych hmotných rezerv. Radičová kryje stranícky biznis SDKÚ-DS. Je to štandardný postup SDKÚ-DS,“ vyhlásil dnes Fico na tlačovej besede. Podľa neho je to biznis, ktorý nemá konca kraja.

Radičová a ministri v Zrkadlovej sále

Radičová a ministri v Zrkadlovej sále

Súvisiace články

Najčítanejšie správy