Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prví poslanci spomínali. Nechýbala Keltošová či Ľupták
Zdielať na

Prví poslanci spomínali. Nechýbala Keltošová či Ľupták

Veteráni slovenského parlamentu sa v stredu opäť objavili na scéne. A zaspomínali si na dávne časy, keď ešte pôsobili v Slovenskej národnej rade. Po dlhšom čase sme tak opäť počuli Augustína Mariána Húsku, Oľgu Keltošovú či jedinečného Jána Ľuptáka.

Poslanci zvolení v lete 1990 mali len dvojročné funkčné obdobie a počas toho museli zmeniť výraznú väčšinu zákonov z komunistickej totality.

S odvedenou prácou sú spokojní

Hoci to neraz boli hektické spory, po 20 rokoch prevláda spokojnosť. "Ten parlament bol zaujímavý, bol politicky dynamický, bol politicky veľmi pripravený pre slobodu," skonštatoval vtedajší predseda SNR František Mikloško.

Podľa vtedajšej poslankyne Oľgy Keltošovej bol prvý poslanecký zbor jeden z najkvalitnejších, aké boli na Slovensku. "Ľudia aj mnohokrát nám búchali na dvere, myslím, že dobrým takým drevom, že sme mali čo robiť ochranka aj my," povedal poslanec SNR Ján Ľupták.

Riešili rozpad Československa

Poslanci vtedy riešili aj vzťahy s Čechmi, keďže Československo už spelo k rozpadu. Vyčerpávajúce rokovania trvali celé dni a neraz aj do noci. "Nám išlo predovšetkým o to nájsť spolu s českými partnermi také riešenie, ktoré nebude vnášať medzi obidva národy traumu krvi," priblížil poslanec SNR Augustín Marián Húska.

Voľby vyhral Mečiar

Pôsobenie prvého slobodného parlamentu sa skončilo v lete 1992 voľbami, ktoré vyhralo HZDS Vladimíra Mečiara. Františka Mikloška tak v kresle predsedu snemovne nahradil Ivan Gašparovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

parlament_SR-budova zvonku_rokovanie

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy