Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kaliňák predstavil reformu ESO v Bruseli, vraj ju prijali pozitívne
Zdielať na

Kaliňák predstavil reformu ESO v Bruseli, vraj ju prijali pozitívne

S reformou štátnej správy známej pod názvom ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) sú už oboznámení aj v Európskej komisii (EK), v Bruseli ju bol predstaviť minister vnútra Robert Kaliňák.

Brusel už spoznal našu reformu

Európsky komisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn, s ktorým sa Kaliňák o reforme rozprával, reagoval na ESO podľa ministra vnútra pozitívne. "Myslím, že to našlo pochopenie," vyhlásil Kaliňák po stretnutí s eurokomisárom.

ESO je podľa jeho slov zásadná reforma aj na pomery Európskej únie a v EK je potrebné ju správne prezentovať. Brusel navyše Slovensku odporúčal, aby štátnu správu zefektívnilo, poznamenal Kaliňák. "Snažím sa získať podporu pre projekty na Slovensku, aby neskončili ambiciózne reformy na určitých problémoch administratívneho charakteru, ktoré by mohli byť spôsobené vzťahom medzi Slovenskom a Bruselom," dodal. Minister zdôraznil, že ak sa reforma podarí, výška úspor bude impozantná.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič privítal, že Kaliňák predstavil reformu v Bruseli v predstihu. "Z pohľadu EK je veľmi dobré, aby sa takéto zásadné zmeny komunikovali s EK už v predstihu. Je to prevencia niektorých možných právnych problémov, ktoré by mohli vzniknúť," konštatoval.

Reforma by mala ušetriť čas i peniaze

Reforma ESO by mala podľa Kaliňákových plánov výrazne uľahčiť a zefektívniť kontakt občana so štátnymi úradmi. Zároveň by tým mal štát ušetriť milióny eur. Vláda 24. augusta schválila prvú fázu reformy, keď do parlamentu posunula zákon, ktorý od 1. januára 2013 ruší špecializované krajské úrady, spolu 64 štátnych úradov. Druhá fáza reformy ESO bude pokračovať integráciou špeciálnej štátnej správy a vytváraním kontaktných miest.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Robert_Kaliňák_foto_detial tváre_úsmev_ilustračné

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy