Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kauza Gorila. Muž s colou ovláda Slovensko, tvrdí Galko
Zdielať na

Kauza Gorila. Muž s colou ovláda Slovensko, tvrdí Galko

V kauze Gorila zatiaľ nie je možné nikoho konkrétneho obviniť. A to napriek tomu, že vyšetrovatelia vypočuli doteraz približne 50 svedkov a zhromaždili asi 60-tisícový listinný materiál. Uviedol to minister vnútra Robert Kaliňák pred poslancami Národnej rady SR v Správe o aktuálnom stave šetrenia kauzy Gorila.

Podarí sa nám poskladať mozaiku

Kaliňák potvrdil, že tím aktívne pracuje a že spolupráca s jednotlivými zložkami štátu je v poriadku. "Som presvedčený, že sa tímu mozaiku, ktorú chceme vidieť, aj poskladať podarí," konštatoval minister vnútra. Podľa neho ide o starý a rozsiahly prípad, na druhú stranu na ňom pracuje najväčší vyšetrovací tím z pohľadu početnosti v histórii SR, ktorý dostal požadované materiálne a technické zabezpečenie.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v správe uvádza, že plány vyšetrovania sa neustále dopĺňajú o nové úkony. Kováčik požiadal o doplnenie špeciálneho vyšetrovacieho tímu o ďalších členov Úradu boja proti korupcii."Vyšetrovanie trestných činov korupcie je nosnou časťou v tejto trestnej veci," uviedol. Podľa Kováčika nie je možné povedať, kedy bude vyšetrovanie ukončené.

V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Galko: Muž s colou ovláda slovenskú politiku

"Vyšetrovanie kauzy Gorila smeruje do stratena, muž s kolou ovláda slovenskú politiku, ale nie je až taký autonómny, ako sa zdá. Ide prihrať milióny eur za predaj zdravotnej poisťovne Pente a ja sa pýtam, či je to tá povestná vratka za gorilie mlčanie," uviedol dnes v parlamentnej rozprave ku kauze Gorila poslanec za SaS Ľubomír Galko.

Galko zdôraznil, že predseda údajnej vlády istôt verejne zosmiešňuje tých, ktorí majú vyšetriť najväčší škandál v dejinách SR. "Všetko nasvedčuje tomu, že Gorila nebude vyšetrená počas druhej vlády Roberta Fica, lebo nebola vyšetrená ani počas prvej vlády Roberta Fica. Pasovanie Roberta Kaliňáka za ministra vnútra ako bojovníka proti korupcii je výsmechom všetkým, ktorí v boji proti korupcii boli ochotní ísť do enormného rizika," konštatoval Galko. Kauzu Gorila považuje za megaškadál a svinstvo.

Exminister obrany v pléne prečítal časti spisu, v ktorých spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák a osobný tajomník predsedu Smeru-SD Roberta Fica František Határ diskutujú o čiernych peniazoch na predvolebnú kampaň Smeru-SD. Galko považuje za nehorázne, že niektorí funkcionári SIS a polície v minulosti nekonali, hoci disponovali závažnými informáciami, čím zabránili objasneniu kauzy bezprostredne po jej vzniku.

Martvoň: My s Gorilou nemáme nič

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň vyslovil počudovanie nad tým, že muž s kauzou odpočúvania dáva výčitky niekomu ďalšiemu. "Ako sa cítia všetci tí, ktorých ste dali nezákonne odpočúvať. Skúste vysvetliť, čo sa dialo v kauze Sasanka. My smeráci s kauzou Gorila nemáme nič spoločné," uviedol Martvoň.

Prvou obeťou Rusko

Prvou obeťou kauzy Gorila bol exminister hospodárstva Pavol Rusko. Polícia s prokuratúrou ho obvinili v súvislosti s predajom spoločnosti Paroplynový cyklus. Týždeň na to však prokurátor Ruskove trestné stíhanie zastavil. Pozrite si reportáž Dáriusa Haraksina. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy