Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Zruším tieto dva sviatky, odkazuje národu Fico
Zdielať na

Zruším tieto dva sviatky, odkazuje národu Fico

Premiér Robert Fico má v tom jasno. Vláda uvažuje o zrušení dvoch štátnych sviatkov, ktoré pripadajú na 1. a 15. september. Potvrdil to po stretnutí sociálnych partnerov.

Problémom Vatikán

"V prípade 1. septembra ide o štandardný štátny sviatok civilného charakteru, kde môže štát sám rozhodnúť a môže zrušiť takýto štátny sviatok," povedal po rokovaní Rady solidarity a rozvoja premiér Robert Fico.

Zrušenie 15. septembra ako štátneho sviatku by si však podľa Fica vyžadovalo otvorenie Vatikánskej zmluvy. "Obyčajným zákonom nie je možné siahnuť na zmluvu medzinárodného charakteru," zdôvodnil premiér.

Vláda preto podľa Fica uvažuje nad tým, že namiesto otvárania Vatikánskej zmluvy by zákonom presunula oslavu 15. septembra na nedeľu v prípade, že pripadne na pracovný deň. "Znamenalo by to fakticky, že tento sviatok je zrušený, len by sa nemuselo zasahovať do Vatikánskej zmluvy," skonštatoval.

Predĺžený víkend zo zákona

Kabinet tiež zvažuje niektoré sviatky, ako sú 5. júl, 1. máj, 8. máj či 29. august, presúvať z pondelka až štvrtka na piatok.

"Možno by bolo veľmi správne nechať voľný deň na piatok, aby sa urobil predĺžený víkend," povedal Fico. Ak by podľa neho niektorý z týchto sviatkov pripadol napríklad na utorok, tak by sa v utorok išlo do práce, ale namiesto toho by zamestnanci mali voľný piatok.

O zrušení dvoch sviatkov sa hovorí už od nástupu vlády Roberta Fica. Plány kabinetu sa však počas niekoľkých mesiacov menili. Dôkazom aj toto VIDEO z apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy