Zatiahnuté
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Dobrá správa pre motoristov. Ceny benzínu prestali rásť, dokonca mierne klesli
Zdielať na

Dobrá správa pre motoristov. Ceny benzínu prestali rásť, dokonca mierne klesli

BRATISLAVA / Po týždňoch zdražovania prišla zmena. pre motoristov máme dobrú správu. Ceny benzínov išli dole. Aj keď nie výrazne, ale lepšie ako nič. Môže za to najmä pokles cien ropy na medzinárodných trhoch.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že ceny benzínu 95 lietajú ako na horskej dráhe. Vlani o takomto čase sme tankovali liter za čosi menej euro šesťdesiat. Po ďalšom miernom poklese to začalo rásť a v auguste, septembri cena prekročila euro sedemdesiat. Nasledoval pomerne rýchly pád, ktorý sa zastavil na prelome decembra a januára na jeden a pol eure. Odvtedy cena benzínu 95-ky plus-mínus len rástla a zastavila sa nedávno pod eurom sedemdesiat. Teraz tam vidíme nepatrný náznak poklesu.

Toto je vývoj cien za uplynulý rok:

​​Bláznivý rast cien benzínov sa v predminulom týždni zastavil a tak to aj pokračuje. "Pri 95-oktánovom benzíne sú ceny už v súčasnosti pomaly blízko k hranici 1,60 eur za liter, kým pri tej rekordnej úrovni dva týždne nazad dosahovali aj 1,70 eur za liter," priblížil Radovan Potočár, šéfredaktor Energie-portal.sk.

Pokles cien benzínu nespôsobilo to, že by naša vláda znížila dane na palivá, ktoré sú vyššie ako všade okolo, ale veľká geopolitika. "Je to spôsobené predovšetkým tým, že situácia na Blízkom východe ďalej neeskalovala," vysvetlil Marián Kočiš, analytik SLSP. "Trhy tak začali opatrne a postupne znižovať obavy zo širšieho požiaru na Blízkom východe. A to je hlavný dôvod poklesu cien ropy," priblížila Vandana Hari, analytička cien ropy.

Napriek tomu, že ceny pohonných látok mierne klesli, na tankovacích stojanoch stále nesvietia také čísla, aké by si ľudia predstavovali. "Okolo 1,49 eur do 1,50 eur by to bolo myslím prijateľné," myslí si obyvateľka Rožňavy. Mnohí ľudia si musia dvakrát rozmyslieť, či na tankujú plnú nádrž alebo sa vzdajú cestovania autom. "Tie cesty obmedzujem iba na to, čo musím. Čiže nejdeme na výlety. Cestovanie za nejakým voľným časom sa obmedzuje, ako sa dá," priblížil obyvateľ Rožňavy.

​Pred vrcholnou motoristickou letnou sezónou by ľudí potešilo, keby ceny ešte klesli. A to výrazne, aby na tie výlety a dovolenky vyraziť mohli. To sa ale v divokom svete predpovedá ťažko. "Čím ďalej ideme v budúcnosti, tým je tá predpoveď ošemetnejšia, pretože sa môže toho zomlieť veľa," podotkol Potočár. Nekončí sa geopolitické napätie. Prebúdza sa aj čínska ekonomika, ktorá hltá ropu na milióny galónov, čo tiež tlačí ceny nahor a vyššie udrží základné úrokové sadzby aj americký Fed. "Keďže ropa sa obchoduje v dolároch, bude to znamenať, že aj toto bude vplývať na cenu ropy," doplnil Kočiš.

Máme ale pekné počasie, tak hurá na výlet aspoň teraz alebo v najbližšom čase. "V najbližších dňoch nenastane to, že by ceny významne poskočili hore," uviedol Potočár. S cenami benzínu je to momentálne ako s tým poloplným a poloprázdnym pohárom. Optimista povie, že aspoň nestúpajú a mierne klesli. Pesimista povie, že sú naďalej pekelne vysoké.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy