Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Oslavujeme 20. výročie vstupu do EÚ. Prezidentka ocenila diplomatov aj politikov
Zdielať na

Oslavujeme 20. výročie vstupu do EÚ. Prezidentka ocenila diplomatov aj politikov

BRATISLAVA / Nedávno sme si pripomenuli dvadsať rokov v NATO a v stredu 1. mája si pripomenieme aj dvadsiate výročie vstupu do Európskej únie. Prezidentka pri tejto príležitosti ocenila dvadsaťosem osobností, niektoré in memoriam, ktoré sa zaslúžili o to, že sme dnes súčasťou oboch inštitúcií. Medzi nimi sú najmä diplomati ale aj vtedajší politickí reprezentanti.

Vďaka Európskej únii zahodili rivalitu

To, že sme dnes súčasťou Európskej únie a NATO je pre niektorých samozrejmosť. Politici ale dodnes hovoria o obrovskom úsilí dostať nás tam. "Nemôžte zabudnúť na to, ako sme sa dostali do takej čiernej diery v rámci Európy, a čo sme všetko museli spraviť pre to," uviedol Béla Bugár, bývalý politik. V roku 2003 si vedľa seba v kaviarni dokázali sadnúť za jeden stôl aj najväčší politickí nepriatelia len preto, aby snaha byť súčasťou únie bola úspešná. Vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda požiadal o pomoc Vladimíra Mečiara, aby podporil účasť v referende, aby referendum o vstupe do únie bolo úspešné. "Pre mňa to bolo tiež prekvapivým momentom, keď sa pán Mečiar pridal," dodal Bugár.

S napätím sledovali, či referendum dosiahne potrebných päťdesiat percent. Neskôr sa ukázalo, že veľký efekt mala spoločná prechádzka mestom. "V prezidentskom paláci sme sa dohodli, že ideme," zaspomínal bývalý predseda NR SR Pavol Hrušovský. "Prechádzka zohrala významnú rolu, lebo vieme, že Vladimír Mečiar vie hovoriť. Ani Fico mi tam nechýbal, hoci som si jeho neúčasť všimol. Už vtedy bol oportunista, poslal Čaploviča," povedal bývalý premiér Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda.

Prezidentka ocenila diplomatov aj politikov

Aj oni patrili medzi dvadsaťosem osobnosti, ktoré ocenila prezidentka. "Pred dvadsiatimi rokmi sa naša krajina stala členom dvoch najprosperúcejších a najbezpečnejších klubov na svete. Rozhodnutie vstúpiť do nich bolo jedno z najlepších a najdôležitejších rozhodnutí modernej histórie Slovenska," uviedla vo svojom prejave prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

"Keď sme boli pozvaní do EÚ, mali sme nezamestnanosť cez devätnásť percent. Keď sme začínali rokovania, bola nezamestnanosť na úrovni šestnástich percent, dnes je to pod šesť percent. To je výsledok ekonomických zmien aj jednotného trhu," informoval o výhodách vstupu do Európskej únie bývalý hlavný vyjednávač vstupu Slovenska do EÚ Ján Fígeľ. "Všetky reformy boli sprevádzané zmenou legislatívy, aj tých 566 zákonov, ktoré sme v tom čase chceli prijať," skonštatoval Ľubomír Fugaš, právnik, bývalý politik a spolutvorca Ústavy SR.

Partnerom v únií a v NATO nemôžme byť však len na papieri. "Demokracia a jej kľúčové hodnoty musia zostať zachované v každej krajine EÚ," dodala Čaputová. "Demokracia nie je jednorazová vec," pripomenul Bugár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy