Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Diskusia o ústavnom súde a súdnej rade sa vyostruje: Opozícia obviňuje koalíciu z manipulácie procesu
Zdielať na

Diskusia o ústavnom súde a súdnej rade sa vyostruje: Opozícia obviňuje koalíciu z manipulácie procesu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koalícia robí všetko preto, aby v prvom kole nezvolila kandidátov na Ústavný súd. A v tom druhom si presadí svojich ľudí - tvrdí opozícia. Tá zároveň kritizuje, že k voľbe kandidátov dochádza po siedmich mesiacoch, čo sa stolička uvoľnila. Jana Laššáková sa totiž postu na Ústavnom súde vzdala ešte v septembri. Široká diskusia sa v pléne viedla aj k odvolávaniu členov Súdnej rady či k možnému menovaniu Štefana Harabina do nej.

O miesto na ÚS sa uchádza pätica kandidátov - Anton Dulák, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová. Parlament má za úlohu z nich vybrať dvoch. Bude to mať ale ťažké. Kandidátov vedia v prvom kole zvoliť len ústavnou väčšinou. "Pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou si myslím, že sa 90 hlasov nenájde," vyhlásil poslanec NR SR Roman Michelko.

​Koalícia má len 79 poslancov. Bez opozície teda kandidátov zvoliť nevie. "Neprebiehajú žiadne rokovania s opozíciou. Je jasné, že toto prvé kolo berie koalícia pro forma," uviedla poslankyňa NR SR Mária Kolíková. "Toto je len taká hra, kde sa snažia urobiť takú dymovú clonu a nakoniec si zvolia presne tých, čo chcú," doplnil poslanec NR SR Michal Šipoš. Prvý pokus zvoliť kandidátov príde tento týždeň. Ak sa nepodarí, tak majú poslanci šancu na reparát.

V prípade, že by nebola úspešná ani opakovaná voľba, na rade bude opätovné vypočutie nových kandidátov. K zásadnej zmene ale príde v pléne - na ich zvolenie už nebude potrebná ústavná väčšina, ale 76-ka. Inak povedané, v druhom kole si vystačí koalícia sama. "Ja som presvedčená, že celé toto divadlo má len jeden cieľ - počkať si na to, ako sa rozhodne alebo už sa rozhodol pán predseda Smeru vo svojom kariérnom pokračovaní - ísť si oddýchnuť na ÚS," vyhlásila poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková. "Tak to je totálny nezmysel. Prečo by mal ísť z pozície predsedu vlády na pozíciu sudcu ÚS," doplnil poslanec NR SR Marián Kéry.

​Zmeny na ÚS nie sú jediné, ktoré koalícia riešila. Na stole majú aj odvolanie dvoch členov súdnej rady. O stoličku by takto mal prísť teraz už bývalý šéf Súdnej rady Ján Mazák. Dôvodom je strata dôvery a pochybnosti, že bude svedomito vykonávať svoju funkciu. "Dôvody, pre ktoré prestal byť predsedom súdnej rady, sa dajú aplikovať aj pre stratu dôvery ako takej," povedal poslanec NR SR Richard Glück.

Opozícia však upozorňuje, že rovnaké dôvody na odvolanie ako pri Mazákovi uviedla koalícia aj pri radovom členovi súdnej rady Andrejovi Majerníkovi. "My sme o tom rokovali aj na výbore, kde sa jasne preukázalo, že tieto dôvody nie sú založené na realite," podotkla poslankyňa NR SR Lucia Plaváková. V pléne taktiež zaznela obava, že by sa po ich odvolaní mohol dostať do súdnej rady Štefan Harabin, ktorého nominovala SNS. O kandidátoch na ústavný súd a aj o odvolaní členov súdnej rady by mali poslanci rozhodnúť už tento štvrtok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy