Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Európa zaostáva a my ešte viac. Ako sme sa umiestnili v indexe prosperity?
Zdielať na

Európa zaostáva a my ešte viac. Ako sme sa umiestnili v indexe prosperity?

BRUSEL / Na mimoriadnom samite v Bruseli, ktorý sa nečakane predĺžil, riešili európski lídri veľký problém Únie. Výrazne zaostávame za Amerikou aj Čínou. ​To, že nemáme víziu, je podľa ekonómov problém. Takzvaný "index prosperity" stavia Slovensko až na 24. miesto v Únii - pričom hodnotených je spolu 27 štátov.

V piatok 19. apríla sa rokovania mimoriadneho samitu nečakane pretiahli. "Bola to veľmi dlhá rozprava, pretože naše postoje sú odlišné. Ale je to nevyhnutný slovný boj, ak chceme uspieť v ďalších fázach," zneli slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Najdôležitejšou vecou je opätovne nakopnúť konkurencieschopnosť Únie. Brutálne zaostávame za Čínou a Amerikou. Český premiér je spokojný s viacerými bodmi 150-stranového dokumentu. "Prepojenie Európy, vrátane napríklad vysokorýchlostných tratí, veľký dôraz je tam kladený na podmienky pre malé a stredné podniky," uviedol český predseda vlády Petr Fiala.

Robert Fico je skeptický

"Som optimista v tom, že sa dohodneme na ambicióznych záveroch. Potrebujeme novú dohodu o konkurencieschopnosti, to je náš návrh a cieľ," vyjadril sa predseda Európskej rady Charles Michel. Optimizmus naopak nezdieľa Robert Fico, ktorý je skeptický a rovno vymenoval rôzne programy, ktoré podľa neho už v minulosti zlyhali. Slovenský premiér nepredstavil ale žiadnu víziu, teda okrem toho, žeby rád použil peniaze z druhého piliera, či ziskov bánk. "Využiť domáce zdroje aj súkromné v bankách alebo nainvestované do dôchodkového zabezpečenia, musíme predovšetkým použiť na domáce ciele," informoval slovenský predseda vlády Robert Fico.

​To, že Slovensko nemá práve víziu je jeden z dôvodov, prečo sa neposúvame a Únia nám uniká. Aktuálne sme na 24. mieste. Pre porovnanie Česi skončili na mieste trinástom a predbehli nás výrazne v indexe prosperity domácností, vzdelávaní, ekonomike, či udržateľnosti. Podľa autorov štúdie nám ešte viac uniknú, aj preto, že víziu majú a už na nej aj pracujú. Európa teda zaostáva za Čínou a Amerikou a čo je ešte horšie, že Slovensko zaostáva aj v tejto stagnujúcej Európe a chýba vízia na zlepšenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy