Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovenská zbierka na muníciu raketovo rastie. Ukrajinskí vojaci poslali odkaz
Zdielať na

Slovenská zbierka na muníciu raketovo rastie. Ukrajinskí vojaci poslali odkaz

BRATISLAVA / Za tri dni od spustenia verejnej zbierky na podporu českej iniciatívy nákupu munície pre Ukrajinu vybrali jej organizátori na Slovensku viac ako 1,9 milióna eur. Pôvodný cieľ kampane bol vyzbierať milión eur.

Vyplýva to z webu iniciatívy Munícia pre Ukrajinu. Zbierka odštartovala v utorok 16. apríla. Podporili ju rôzne osobnosti. "Svojou podporou ste dokázali, že Slovensko nie je zbabelé, práve naopak je odvážne a ochotné pomáhať," odkázali organizátori všetkým, ktorí na podporu českej iniciatívy nákupu munície pre Ukrajinu prispeli.

Podujatie pod názvom "Keď nie vláda, posielame my" jej organizátori zdôvodnili tým, že kabinet slovenského premiéra Roberta Fica sa do českého programu zapojiť nehodlá.

Ukrajinskí vojaci Slovákom poslali odkaz

"Sme delostrelci ozbrojených síl Ukrajiny a máme akútny nedostatok munície na naplnenie našich palebných úloh. Preto urgentne potrebujeme Vašu pomoc. Tá bude pre nás teraz aktuálna a včasná, pretože nepriateľská prevaha v delostrelectve znamená, že na našu jednu strelu vystrelia osem! Preto naliehavo potrebujeme vašu pomoc s delostreleckou muníciou," uviedli na sociálnej sieti.

Český premiér Peter Fiala na samite EÚ v Bruseli k slovenskej zbierke povedal, že "je tu cesta, ako využiť tieto prostriedky tiež pre českú muničnú iniciatívu". Podľa neho je to možné urobiť prostredníctvom českých neziskových organizácií, ktoré sú schopné sa postarať o to, aby sa za peniaze zo slovenskej zbierky podarilo muníciu nakúpiť. O podrobnostiach hovoriť nechcel. "My urobíme všetko pre to, aby ľudia na Slovensku mohli naplniť svoj úmysel Ukrajine pomôcť," uistil Fiala.

Niektorí ministri zbierku nepodporia

Predstavitelia slovenskej vlády volajú po mierovom riešení vojny na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii, a po zastavení paľby. Niektorí slovenskí ministri povedali, že spomínanú zbierku nepodporia. Minister životného prostredia Tomáša Tarabu novinárovi odpovedal, že nemá moralizovať a že si má zobrať samopal a ísť na Ukrajinu.

​​Súčasná slovenská vláda po svojom vlaňajšom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Ukrajine zo štátnych zásob, komerčné dodávky ďalej podporuje. Ficov kabinet sa rozhodol pomáhať Ukrajine už len napríklad humanitárne či odmínovacími systémami slovenskej produkcie. Na jeden takýto stroj sa skôr na Slovensku zložili tiež ľudia a inštitúcie v zbierke.

Najčítanejšie správy