Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rozmýšľate nad kúpou nehnuteľnosti? Realitný trh čaká výnimočný rok
Zdielať na

Rozmýšľate nad kúpou nehnuteľnosti? Realitný trh čaká výnimočný rok

BRATISLAVA / Niektoré slovenské banky už znížili úrokové sadzby hypoték. No aj napriek tomu sú úroky stále vysoké a realitný trh stagnuje. Realitné kancelárie však tvrdia, že byty sú za uplynulé roky najlacnejšie a tí, ktorí zvažovali kúpu už vlani, by už nemali čakať. Analytici odhadujú, že úrokové sadzby budú klesať a väčší záujem o kúpu potom ceny bytov opäť zvýši.

Realitný trh v súčasnosti nezažíva atraktívne chvíle. Hoci sa ceny nehnuteľností znížili, ich predaj komplikujú hypotéky. Graf Národnej banky Slovenskej zobrazuje to, v akých objemoch sa čerpali nové hypotekárne úvery. Vidíme, že oproti roku 2021 a 2022 sa v roku 2023 záujem ľudí viditeľne znížil. A dokazujú to aj mesačné dáta za uplynulé tri roky. Ten najväčší vrchol záujmu sme mali v marci 2022.

NBS

Podmienky bánk sú stále prísne

Slovenské banky menia svoje úrokové sadzby na hypotekárne úvery z dôvodu tlmenia inflácie neustále. No po dlhom čase dve banky zmenili úroky - smerom nadol. "Jedna z bánk, ktorá znížila úrokovú sadzbu, naviazala na to zľavu na využívanie ďalších produktov. To je poistenie úveru. Druhá z bánk zaviedla aj takú podmienku, ktorá je pre bonitnejších klientov. To znamená, že ten príjem musí byť 1500 eur a viac," vysvetlil Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu.

​Úroky klesli zatiaľ iba mierne a podmienky bánk sú stále prísne. "Momentálne sa objavujú správy, že dostupnosť je veľmi nízka, čo je spôsobené drahšími peniazmi, vysokou infláciou v minulom roku a momentálne nižšími reálnymi mzdami. Očakáva sa ich rast a dostupnosť by sa mala v tomto a nasledujúcom roku zvyšovať,"  tvrdí Filip Žoldák z realitnej kancelárie HERRYS. 

Na východe očakávajú zmenu

Nepriaznivá situácia sa týka celého Slovenska. "Teraz tu máme skôr útlm skrz ekonomickú krízu a ten dopyt po nehnuteľnostiach nie je až tak veľký," doplnil realitný analytik Branislav Čuri. Zmeny by mohli nastať s príchodom piatej slovenskej automobilky a nových pracovných miest na východnom Slovensku. Analytici predpokladajú, že záujem o kúpu bytu by mohlo mať v Košiciach oveľa viac ľudí.

Nová príležitosť prinesie vraj aj svoje mínusy. "Myslím si, že ceny nehnuteľností určite narastú. Narastú aj nájmy, pretože ak bude veľký dopyt po nájomných bytoch, budú sa musieť stavať a ľudia budú chcieť investovať a budú tie byty kupovať," povedal Čuri. Keďže sú nehnuteľnosti v súčasnosti najlacnejšie, realitné kancelárie tvrdia, že to treba využiť. 

"Vnímame rok 2024 ako rok príležitostí v nadväznosti na minulý rok, ktorí vnímame ako rok odloženej spotreby. Odporúčame v tomto roku kúpiť, pretože ceny sú najnižšie a hypotekárne sadzby najvyššie," dodal Filip Žoldák. No a hoci sú teraz najvyššie realitné kancelárie však predpokladajú, že úrokové sadzby by mali v budúcnosti klesať. Nevedia však odhadnúť kedy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy