Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Štvrtá výzva Obnov dom sa už vyhodnocuje. S rozdávaním peňazí sa nekončí
Zdielať na

Štvrtá výzva Obnov dom sa už vyhodnocuje. S rozdávaním peňazí sa nekončí

BRATISLAVA / Záujem zo strany ľudí o finančné príspevky na zateplenie rodinných domov, výmenu okien či obnovu nehnuteľnosti pre úsporu energie je stále vysoký. Štvrtá výzva na ich získanie je ukončená. Opäť o ne bojovali tisíce rýchlych prstov. Agentúra pre životné prostredie, ktorá výzvy spúšťa, v týchto dňoch všetky žiadosti vyhodnocuje. Pozitívnou správou je to, že pracovníci doposiaľ neevidujú takých žiadateľov, ktorí by nespĺňali podmienky.

​Jedna hodina aj 10 minút. To je čas, za ktorý sa vyčerpala už v poradí štvrtá výzva na obnovu rodinného domu. Podobne ako predchádzajúce výzvy aj táto bola spustená pre 10-tisíc záujemcov. "Bolo doručených približne 8458 žiadostí," upresnila Michaela Pšenáková, hovorkyňa Slovenskej agentúra životného prostredia. Agentúra doposiaľ vyhodnotila 465 žiadateľov ako úspešných. "Ďalšie žiadosti sú v štádiu vyhodnocovania," dodala Pšenáková. 

Niektorí sa peňazí stále nedočkali

 "Stále chodím na poštu a stále niečo dopĺňam. Dokonca aj dnes som posielal. Je štvrtá výzva a v podstate ja nemám peniaze z prvej výzvy. Ja netuším, kedy tí ľudia zo štvrtej ich budú mať," opísal svoju skúsenosť žiadateľ. Dôvodom má byť neúplne zaslanie potrebných dokumentov. "Čo sa týka dĺžky hodnotenia žiadostí je výrazne ovplyvnená tým, či je žiadosť kompletná a úplná. To znamená, že keď idú výzvy na doplnenie, ten proces celkovo výrazne predlžuje," vysvetlil Matej Kerestúr, riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia.

Požiadavky v 4. výzve boli totožné s predchádzajúcimi. Tým základom bolo to, aby obnova predstavovala 30 percentnú úsporu a aspoň štvrtina z peňazí išla do zateplenia strechy či fasády alebo výmeny okien. "Zvyšných 75 percent mohol žiadateľ využiť na zdroje ako tepelné čerpadlo, fotovoltika, zelená strecha alebo likvidácia azbestu," doplnil Richard Paksi, analytik platformy Budovy pre budúcnosť.

​Niektoré opatrenia ale pribudli

"V štvrtej výzve sme doplnili niektoré opatrenia, napríklad kotol na biomasu alebo volvox. Vyžadovali sme projektové a energetické hodnotenie alebo energetický certifikát a fotodokumentáciu domu pred obnovou ako súčasť žiadosti," uviedla Pšenáková. Všetkým žiadateľom, ktorí tieto podmienky splnili, budú zaslané návrhy na zmluvu.

Na štvrtú výzvu z plánu obnovy bolo vyčlenených 190 miliónov eur. Každý úspešný žiadateľ má tak šancu získať zmluvu na 19-tisíc eur. Za predchádzajúce 3 výzvy vyplatila agentúra životného prostredia žiadateľom približne milión tristotisíc eur.

V súčasnosti beží piata, mimoriadna, výzva, ktorá bola vyhlásená pre majiteľov domov poškodených zemetrasením a krupobitím. Pre tých, čo sa nestihli uchádzať o financie na zapletenie domov, bude vyhlásená ďalšia, v poradí už šiesta výzva, ktorá prebehne ešte v jarných mesiacoch.

Súvisiace články