Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Budeme platiť novými eurobankovkami. Pozrite sa, ako vyzerajú
Zdielať na

Budeme platiť novými eurobankovkami. Pozrite sa, ako vyzerajú

Archívna reportáž

FRANKFURT NAD MOHANOM / Európska centrálna banka v pondelok oficiálne ukázala nové eurobankovky v hodnote 100 a 200 eur. Hoci sa začnú používať až v máji budúceho roku, ECB takto oficiálne skompletizovala novú sériu bankoviek.

Európska centrálna banka postupne začala vydávať sériu nových bankoviek a ich zavádzanie trvalo niekoľko rokov. Štyri prvé bankovky v novej sérii, v hodnote 5, 10, 20 a 50 eur uviedla banka do obehu v rokoch 2013, 2014, 2015 a 2017.

V pondelok, 17. septembra 2018. oficiálne predstavila Európska centrálna banka (ECB) peniaze v hodnote 100 a 200 eur, ktoré sa začnú používať 28. mája 2019. Doplnením týchto bankoviek, ECB skompletizovala sériu s názvom Európa. Zároveň sa rozhodla ECB pozastaviť tlač bankovky v hodnote 500 eur, hoci jej prvá verzia je naďalej platná.

​Pôvodná séria bankoviek

Prvá séria eurobankoviek bude naďalej vydávaná spolu so sériou bankoviek Europa, kým sa nevyčerpajú zvyšné zásoby a postupne sa bankovky zrušia. Dátum, kedy prestane byť prvá séria eurobankoviek zákonným platidlom, bude oznámený vopred. Avšak bankovky prvej série si navždy zachovajú svoju hodnotu, čiže sa môžu v neobmedzenom období vymieňať v jednotlivých národných centrálnych bankách.

​​Nová séria bankoviek

Nová séria bankoviek sa nazýva Európa, pretože dva z jej ochranných prvkov v sebe zahŕňajú portrét Európy, postavy z gréckej mytológie. Tento portrét má samozrejme spojitosť aj s názvom samotného kontinentu, avšak údajne má bankovkám dodávať "na ľudskosti". Obraz Európy bol prevzatý z vázy v Louvri v Paríži.

​​Za integritu eurobankoviek zodpovedá ECB a národné centrálne banky Eurosystému. Preto vytvorili druhú sériu eurobankoviek s rozšírenými bezpečnostnými prvkami, ktoré zabezpečujú ochranu bankoviek a udržujú dôveru verejnosti v menu. Nové eurobankovky využívajú benefity nových technológií vo výrobe peňazí a nové bezpečnostné funkcie ponúkajú lepšiu ochranu proti falšovaniu.

Stratégia výskumu a vývoja Eurosystému stanovuje, že eurobankovky musia mať "vlastnú sebaobranu", čím sťažujú  prácu falšovateľom. Banky, profesionálni spracovatelia hotovosti a verejnosť musia mať možnosť rozpoznať falošné bankovky; tak prispievajú k podpore stratégie Eurosystému v oblasti boja proti falšovaniu.

Nové eurobankovky sú tiež odolnejšie ako prvá séria. To znamená, že bankovky bude treba menej často vymieňať, čím sa znižujú náklady a vplyv na životné prostredie. To je dôležité, najmä pri menších bankovkách, ktoré sú viac v obehu a prejdú rukami viacerých užívateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy