Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Falošné eurobankovky valcujú nielen krajinami EÚ. Európska centrálna banka chystá zmenu
Zdielať na

Falošné eurobankovky valcujú nielen krajinami EÚ. Európska centrálna banka chystá zmenu

BRATISLAVA / V krajinách EÚ ale aj v iných častiach sveta bolo za posledných 6 mesiacov stiahnutých približne 301 tisíc falošných eurobankoviek. To podľa údajov Európskej centrálnej banky predstavuje medziročný pokles o 9,1 %. Najčastejšie falšovanými bankovkami boli aj naďalej dvadsaťeurovky a päťdesiateurovky. Bezpečnosť by mala zlepšiť nová séria.

Zo všetkých sfalšovaných eurobankoviek za posledných 6 mesiacov predstavovali dvadsaťeurovky a päťdesiateurovky spolu 83 % celkového počtu falzifikátov. K zvýšeniu bezpečnosti má podľa banky prispieť druhá séria eurobankoviek, séria Európa. Doteraz boli vydané štyri nové bankovky tejto série.

V prvom polroku 2019 eurosystém plánuje súbežne vydať nové bankovky nominálnej hodnoty 100 eur a 200 eur ako posledné zo série Európa. Eurosystém pre verejnosť a profesionálnych spracovateľov peňazí uskutoční kampaň, v rámci ktorej ich bude informovať o zavedení týchto nových bankoviek obsahujúcich nové ochranné prvky.

Séria Európa je druhá séria eurových bankoviek, ktorá sa postupne uvádza do obehu. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013 v Bratislave. Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014. Nasledovala bankovka v hodnote 20 eur 25. novembra 2015. Nová päťdesiateurová bankovka je v obehu od 4. apríla 2017. Päťstoeurovka už svojho nástupcu nedostane. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje Európska centrálna banka postupne stiahnuť.

Dátum ukončenia platnosti bankoviek prvej série bude oznámený v dostatočnom predstihu. Aj po tomto dátume si však tieto bankovky zachovajú svoju hodnotu a budú sa dať vymeniť v národných centrálnych bankách krajín eurozóny bez časového obmedzenia.

Pozrite si reportáž o falošných pokutových blokoch, ktoré sa vyskytujú čoraz častejšie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy