Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Viac ako 60 000 detí žije v hmotnej núdzi. Situácia sa postupne zlepšuje
Zdielať na

Viac ako 60 000 detí žije v hmotnej núdzi. Situácia sa postupne zlepšuje

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Počet ľudí v hmotnej núdzi postupne klesá. Pokles zaznamenali nielen jednotlivci, ale aj mnohopočetné rodiny s deťmi. Údaje o zmene v počte ľudí v hmotnej núdzi poskytlo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Hmotná núdza je stav, keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima a členovia domácnosti si nevedia alebo nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou, výkonom vlastníckeho práva alebo iného práva k majetku alebo uplatnením nárokov. Suma životného minima je od 1. júla 2018 nasledovné:

  • 205,07 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu,
  • 143,06 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu,
  • 93,61 € mesačne, ak ide o nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa.

V hmotnej núdzi sa ku koncu júna tohto roka na Slovensku nachádzalo 66,7 tisíca detí. V porovnaní s koncom júna minulého roka išlo o pokles o 13,6 tisíca detí. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Ku koncu júna bolo v hmotnej núdzi 40,7 tisíca jednotlivcov bez detí. Medziročne ich počet klesol o 9,7 tisíca. Sociálne odkázaných jednotlivcov s jedným až štyrmi deťmi bolo 9,3 tisíca. Ich počet sa oproti koncu júna minulého roka znížil o 2,1 tisíca.

Jednotlivcov s viac ako štyrmi deťmi vykázali úrady práce a sociálnych vecí na konci júna tohto roka 306, čo je medziročne menej o 39 osôb.

V hmotnej núdzi bolo 6,2 tisíca dvojíc. Oproti koncu júna minulého roku ich počet klesol o 1,1 tisíca. Dvojíc s jedným až štyrmi deťmi bolo 13,3 tisíca, čo je medziročný pokles o 3,3 tisíca. Dvojíc s viac ako štyrmi deťmi, odkázaných na dávky v hmotnej núdzi, úrady evidovali ku koncu minulého mesiaca 3,4 tisíca. Medziročne je to menej o 619 osôb.

V prípade hmotnej núdzi môžu jednotlivci požiadať o pomoc prostredníctvom rôznych príspevkov. Konkrétne ide o dávka v hmotnej núdzi, ochranný príspevok, aktivačný príspevok, príspevok na nezaopatrené dieťa a príspevok na bývanie.

.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy