Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pracovať sa oplatí. Mýtus, že hrubá mzda je vždy vyššia, ako čistá, neplatí
Zdielať na

Pracovať sa oplatí. Mýtus, že hrubá mzda je vždy vyššia, ako čistá, neplatí

BRATISLAVA / Počet nezamestnaných na Slovensku koncom minulého roka vôbec prvýkrát klesol pod šesť percent. Na úradoch práce napriek tomu zostávajú desaťtisíce práceschopných ľudí. Nájdu sa medzi nimi takí, ktorých motivácia zamestnať sa je nedostatočná. Uverili totiž mýtu, že z dávok v hmotnej núdzi sa dá vyžiť lepšie.

Na Slovensku sa dlhodobo šíria dva mýty. Tým prvým je, že pracovať sa neoplatí a ten druhý, že hrubá mzda musí byť vždy vyššia, ako čistá. Inštitút zamestnanosti v tejto súvislosti pripravil mzdovú kalkulačku, ktorá oba mýty vyvracia. Podľa nej totiž dávky v hmotnej núdzi nikdy nebudú také vysoké ako mzda s rôznymi bonusmi. Úrady práce však stále evidujú množstvo ľudí, pre ktorých je zamestnanie napríklad za minimálnu mzdu nedostatočná motivácia. „Na jedno voľné pracovné miesto máme stále evidovaných troch nezamestnaných," Ján Richter, minister práce.

Matematika ale nepustí, pracovať sa oplatí. "Ak je to rodina, ktorá ma deti a jeden z členov sa zamestná, tak častokrát im zostane nárok na dávku v hmotnej núdzi, na časť z nej, ale hlavne stúpne príjem vďaka tomu, že sa človek zamestná, tzn. budú mať nárok nielen na tú čistú mzdu, ktorá je často vyššia, ako hrubá, ale bude mať nárok aj na daňový bonus, na osobitný príspevok, bude v robote dostávať stravu zadarmo, tzn. príjem sa dvoj- až trojnásobne zvýši oproti tomu, čo poberá v súčasnosti," hovorí Michal Páleník, riaditeľ Inštitútu zamestnanosti. Situácia na Slovensku sa začala v tomto smere meniť k lepšiemu asi pred 10 rokmi. Motiváciu pracovať dvíha aj rýchly rast minimálnej mzdy, ktorú ale najmä ekonómovia považujú za dvojsečnú zbraň.

Pozrite si archívnu reportáž o aktuálnom stave nezamestnanosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy