Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Po niekoľkých rokoch dôjde k zvýšeniu dávok v hmotnej núdzi
Zdielať na

Po niekoľkých rokoch dôjde k zvýšeniu dávok v hmotnej núdzi

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje návrh na zvýšenie dávok v hmotnej núdzi, ktoré sa nezvyšovali už niekoľko rokov. Počet príjemcov pomoci v hmotnej núdzi klesá, a tým aj čerpanie financií zo štátneho rozpočtu na tieto účely.

Zvýšenie dávok avizuje ministerstvo v predbežnej informácii k príprave návrhu novely zákona. Malo by to byť od začiatku budúceho roka.  

"Vytvára sa priestor na zvýšenie súm pomoci v hmotnej núdzi, teda dávky v hmotnej núdzi, aktivačného príspevku, ochranného príspevku a príspevku na nezaopatrené dieťa," tvrdí ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Zmeny by mali nastať aj pri poskytovaní aktivačného príspevku. Ten v súčasnosti dostáva v rovnakej sume každý člen domácnosti, bez ohľadu na to, či vykonáva menšie obecné služby alebo sa vzdeláva alebo má príjem zo závislej činnosti najmenej vo výške mesačnej minimálnej mzdy. "Pre zvýšenie podpory vo vzťahu k uplatneniu sa na trhu práce, resp. udržaniu si práce aj za nižšiu mzdu, ako aj zvýšenia príjmu sa navrhuje podporiť a motivovať vyššou sumou aktivačného príspevku tých členov domácnosti, ktorí majú príjem zo závislej činnosti, nakoľko vyvíjajú väčšiu snahu o vymanenie sa z hmotnej núdze najmä vlastnou prácou," uviedlo ministerstvo.

Novelou zákona sa má tiež zvýšiť hranica, do ktorej sa nebude príjem žiaka strednej školy alebo študenta vysokej školy na účely posudzovania hmotnej núdze považovať za príjem, a to z 1,2-násobku sumy životného minima na 3-násobok. Okruh osôb, u ktorých sa neskúma možnosť zabezpečiť alebo zvýšiť si príjem vlastnou prácou, sa má rozšíriť o tehotné ženy od začiatku ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu a o poberateľov predčasného starobného dôchodku. 

Konkrétnejšie informácie k plánovaným zmenám ministerstvo práce a sociálnych veci zatiaľ neposkytlo. Dostupné by mali byť na prelome júla a augusta, kedy prebehne medzirezortné pripomienkové konanie. Možnosť vyjadriť sa k zmenám bude mať v tom čase aj verejnosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy