Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo sa dialo v KĽDR pred smrťou amerického študenta Otta Warmbiera? Unikli utajované informácie z pitvy
Zdielať na

Čo sa dialo v KĽDR pred smrťou amerického študenta Otta Warmbiera? Unikli utajované informácie z pitvy

USA / Americký študent Otto Warmbier sa v severokórejskom väzení možno pokúsil o samovraždu. Naznačujú to posledné informácie. 22-ročný muž bol vo väzení mučený, ale poškodenie mozgu, ktoré následne viedlo k jeho smrti, údajne nie je dôsledkom fyzického týrania.

Otta Warmbiera v januári 2016 zadržali v KĽDR potom ako sa pokúsil ukradnúť propagandistický plagát. Odsúdili ho na 15 rokov nútených prác.

​Po návrate do USA 13.júna 2017 bol pre rozsiahle poškodenie mozgu v kóme. Severokórejská strana obhajovala jeho stav tým, že sa otrávil jedlom. Zomrel po šiestich dňoch. Rodina stav svojho syna opísala ako následok brutálneho týrania. Na tele mal podľa ich slov jazvy, jeho zuby boli vylámané tak, akoby ich niekto poprehadzoval kliešťami a mal viditeľný úraz hlavy. Stav s rozhorčením komentoval aj prezident Donald Trump v niekoľkých vyjadreniach.

Patológ Doug Bock Clark Warmbierovotelo skúmal 6 mesiacov. Podľa jeho názoru nebol študent fyzicky mučený. Doktorka Lakshmi Kode Sammarco, ktorá s Clarkom spolupracovala, nenašla žiadne viditeľné jazvy. Našla jednu na nohe, ale tá podľa jej slov nepochádzala z mučenia. Jeho chrup hodnotila ako dobre udržiavaný.

Lekárka tiež potvrdila, že mozog 22-ročného študenta bol poškodený na oboch stranách. To naznačuje, že mu chýbal kyslík. Úraz na hlave by poškodil len jednu stranu. K poškodeniu mozgu údajne došlo ešte pred rozsudkom.

Ako upozornil denník The Sun je pravdou, že po zlepšení vzťahu medzi USA a KĽDR americký prezident Trump Ottov prípad spomína stále menej. Počas rokovania na ostrove Sentosa v Singapure ho nespomenul ani raz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy