Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kamenné kvety opäť rozkvitli. Aktivisti zachránili významné umelecké dielo
Zdielať na

Kamenné kvety opäť rozkvitli. Aktivisti zachránili významné umelecké dielo

LUČENEC / Sochy v Lučenci boli súčasťou fontány, ktorú investor zlikvidoval pri výstavbe nákupného centra. Mladí aktivisti ale nechceli dopustiť, aby umelecké dielo významného slovenského sochára bolo len tak zničené. V spolupráci s metských úradom sa im ho podarilo zachrániť.

Sochy sú takmer na každej starej pohľadnici Lučenca a sú zároveň jedným zo symbolov a dominánt tohto mesta. Päť kamenných kvetov zdobilo fontánu na Námestí republiky takmer 40 rokov. Pri výstavbe nákupného centra, ale mala byť fontána s kamennými kvetmi zlikvidovaná. "To sme nechceli dopustiť," uviedol Ivan Siláči z občianskeho združenia Young Folks a so svojimi kolegami bojovali za záchranu tejto pamiatky. "Nakoniec sme spoločne našli miesto. Ide o centrum sídliska Rúbanisko II, kde už kamenné kvety nie sú súčasťou fontány, ale dotvárajú priestor oddychovej zóny," vysvetlila Mária Bérešová, hovorkyňa mesta Lučenec. 

Presne pred dvomi rokmi osadili na tomto mieste poslednú časť. Premiestňovanie trvalo niekoľko mesiacov, keďže kamenné sochy museli prenášať po častiach. Najvyšší kvet má osem a pol metra. "S tou najväčšou časťou mal problém aj žeriav," priznal Ivan Siláči.

Autor kamenných kvetov Karol Lacko síce zomrel v roku 2007, ale proces záchrany jeho diela pozorne sledovala a ocenila jeho manželka. Väčšina diel z čias minulých končí totiž likvidáciou alebo sú nevhodne opravené. "Neviem či si to Lučenčania uvedomujú, ale verím, že mnohí áno. Hlavne, či už v slovenskom, ale aj v českom merítku je tento proces záchrany veľmi ojedinelý a veľmi cenený," dodal Ivan Siláči.

Aj keď spočiatku boli reakcie ľudí rôzne, teraz sú už s týmto dielom zžití a vnímajú ho ako prirodzenú súčasť sídliska. "Je to dobré, že sa to nezlikvidovalo a že sa to prenieslo do inej časti Lučenca, na Rúbanisko. Som za, aby sa takéto pekné veci nelikvidovali," povedala jedna z obyvateliek Lučenca, Iveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy