Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Potkany v Lučenci. Na stavbe sú ich stovky
Zdielať na

Potkany v Lučenci. Na stavbe sú ich stovky

LUČENEC / Nehnuteľnosť priamo v centre Lučenca chátra. Okrem toho, že tam bývajú bezdomovci, sa tam kopí obrovské množstvo odpadkov. A toto smetisko sa stalo živnou pôdou pre hlodavcov. Problémom je, že objekt vlastnia dvaja majitelia. A jeden z nich na výzvy mesta nereaguje.

Vlado tu už býva asi 5 rokov, okrem neho aj ďalšie rodiny. Podľa neho sa tu však schádzajú aj rôzne indivíduá, či deti. A zrejme práve títo ľudia tu vytvorili obrovské smetisko.

"Neporiadok rovná sa potkany. To je miesto, kde sa dá skryť, kde má únik, kde si vie vytvoriť hniezdo, kde sa vie rozmnožovať," povedal riaditeľ RVaPS Rimavská Sobota Rudolf Smriga. Nehnuteľnosť v exkluzívnej lokalite chátra už niekoľko rokov. Na pohyb potkanov upozornili obyvatelia Lučenca, ktorí pri budove parkujú, či tadiaľ prechádzajú. Hlodavce podľa nich vôbec nemajú strach. Zahliadli ich už aj na neďalekej hlavnej ulici.

"Sú tu všade potkany, to je pravda a obrovské. A hlavne sa tu chodia hrávať deti na odvahu. Áno, chodia tu deti a je zázrak, že ešte žiadne nepadlo odtiaľ. Je to nebezpečné miesto," hovorí obyvateľka Lučenca.

"Všelijakí možní sa tu schádzajú a strašne veľa potkanov je tu. To vám viem k tomu povedať. Ale to sú také potkany, také abnormálne. Také ako mačka," hovoria Lučenčania. 

Situáciu rieši mesto

Neúnosnú situáciu rieši už aj mesto. "Vlastník nehnuteľnosti je pravidelne upozorňovaný na to, aby si udržiaval čistotu a poriadok na svojej nehnuteľnosti a zároveň je vyzývaný k tomu, aby si priestor zabezpečil proti vniknutiu nežiadúcich osôb," tvrdí hovorkyňa mesta Lučenec Mária Bérešová. 

Problémom ale je, že časť nehnuteľnosti vlastní jedna bratislavská firma a druhú časť iná. Jedna s mestom komunikuje, druhá, ktorá je v konkurze, ale poštu dlhodobo nepreberá. Mesto kontaktovalo aj správcu konkurznej podstaty. "Pravidelne, bezdomovci, občania Lučenca ho hneď zapracú, za pár dní zapracú to vyzerá tak, akoby sa tam nič nerobilo. V súčasnosti sme sa chystali zase vyčistiť objekt, ale sme si povedali,ideme robiť ohradu, a tak zamedzíme vstup bezdomovcom," povedal príbuzný majiteľky nehnuteľnosti. 

V telefonáte sme ich upozornili aj na množstvo hlodavcov. Veterinár, ktorý videl zábery, je presvedčený o tom, že sa tam môžu pohybovať desiatky až stovky potkanov. Tie sú odjakživa považované za škodcov.

"Za 5 rokov to tu bude geto, katastrofa. Toto je časovaná bomba, kedy to v centre vybuchne, ak sa to nebude riešiť," myslí si obyvateľka mesta. Po telefonickom upozornení ale jeden z majiteľov vykonal aj profesionálnu deratizáciu, uskutočnilo sa aj pracovné stretnutie na mestskom úrade. Sľúbili, že do 1.júla predložia písomné stanovisko ako a kedy na svojej nehnuteľnosti zabezpečia čistotu, poriadok a bezpečnosť a taktiež podnikateľský zámer. Druhá časť budovy však bude zrejme chátrať ďalej.

Problém s potkanmi mali aj v Univerzitnej nemocnci v Bratislave -Ružinove. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy