Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Teploty sú už v júni vysoké. Posunú sa letné prázdniny o mesiac skôr?
Zdielať na

Teploty sú už v júni vysoké. Posunú sa letné prázdniny o mesiac skôr?

BRATISLAVA / Klimatické zmeny ovplyvňujú počasie, a to má vplyv už aj na školské vyučovanie. Tropické dni nastupujú už v máji a v stovkách tried je horúco a nedýchateľný vzduch. Deti v horúčave strácajú schopnosť koncentrácie a ťažšie to majú aj učitelia. Vo viacerých krajinách Európy sa preto rozvinula debata o tom, či by nebolo lepšie posunúť začiatok letných prázdnin o mesiac skôr.

Kým v minulosti bol nástup leta spojený viac-menej so začiatkom prázdnin, v dnešnej dobe si ozajstné letné dni užívame oveľa skôr. "Ten trend v skoršom nástupe vysokých teplôt tam je. Teploty, na ktoré sme zvyknutí v  prázdninových mesiacoch, sa objavujú na severe Slovenska už napríklad na konci mája," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Pre zaujímavosť, v minulom roku bolo v júni napríklad v Hurbanove až 15 tropických dní, teda teplota nad 30 stupňov Celzia. Teploty nad 30 stupňov sa v minulosti v tejto časti objavovali naozaj výnimočne. Tohoročný jún bude na tom podobne, aj keď jeho záver priniesol ochladenie. V každom prípade, pre školákov a učiteľov je vyučovanie trápením.

"Je ťažké udržať pozornosť detí pri veľkých teplotách a často býva skrátené vyučovanie," informuje učiteľ spojenej školy Novohradská Vladimír Crmoman. Na druhej strane august, kedy ešte prázdniny pokračujú, stráca svoju bývalú teplotnú stabilitu a je čoraz premenlivejší. "Ku koncu augusta už nastáva razantná zmena v počasí a často z 30 klesne na 15, ten šok je nepríjemný," dodáva meteorologička. 

V minulosti mal tento zatiaľ existujúci termín prázdnin svoj zmysel. "Aby deti mohli doma pomáhať na poli rodičom," uvádza hovorca ministerstva školstva Peter Bubla. Dnes to už zmysel stráca a možno by stálo za to posunúť začiatok prázdnin o dva týždne až mesiac skôr. "Za seba by som sa priklonil, aj keď na to naväzujú ďalšie veci," hovorí Crmoman. 

Ministerstvo školstva súčasný termín letných prázdnin vyhovuje a zatiaľ neuvažuje o jeho zmene.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy