Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Od 1. júla fungujú pohotovosti v novom režime, ošetria vás len do 22. hodiny
Zdielať na

Od 1. júla fungujú pohotovosti v novom režime, ošetria vás len do 22. hodiny

BRATISLAVA / Ambulantná pohotovostná služba, teda pohotovosť, slúži na menej náročné zdravotné komplikácie, ako sú napríklad virózy. Od 1. júla ju môžu pacienti využiť už len do 22. hodiny. Ruší sa aj výjazd lekárov za pacientmi. Tejto zmene sa však nie všetci potešili. V trebišovskej nemocnici tento problém s pohotovosťou vyriešili tak, že tam pre komfort pacientov zriadili dočasné ambulancie.

"Po 22:00 hodine boli ambulantné pohotovosti vyťažené minimálne, v niektorých prípadoch takmer vôbec. Po novom sa bude ambulantná pohotovostná služba poskytovať na viacerých miestach, aj v regiónoch, kde doteraz nebola," konštatoval rezort zdravotníctva.

Ako informovalo na svojom webe ministerstvo zdravotníctva, od začiatku júla je ambulantná pohotovostná služba dostupná:

v pracovných dňoch od 16:00 do 22:00 hodiny

- počas víkendu alebo sviatku od 07:00 do 22:00 hodiny. 

Dôležité zmeny

V obvode, kde zatiaľ nie je ambulantná pohotovostná služba, je zdravotná starostlivosť zabezpečená na urgentnom príjme. Okrem toho od 15. júna 2018 je pohotovostná lekáreň v každom okrese otvorená do 22:30 hodiny. Doterajší systém poskytovania ambulantnej pohotovosti fungoval podľa rezortu zdravotníctva s veľkými problémami a lekári žiadali zmenu mnoho rokov.

"Ministerstvo zdravotníctva preto pripravilo zmeny v spolupráci s odbornými spoločnosťami, ako aj s hlavnými odborníkmi ministerstva pre odbor pediatrie a všeobecného lekárstva. Nový systém odstráni neúmerné preťažovanie lekárov, ktorí po službe v ambulancii strávili na pohotovosti celú noc, hoci čakáreň bola často prázdna, a ráno unavení zase nastupovali do práce v ambulanciách," objasnil rezort.

Poplatky

Ambulantná pohotovostná služba slúži najmä pre prípady náhlej zmeny zdravotného stavu, ktorá bezprostredne neohrozuje život. Teda pre prípady, keď by pacient za normálnych okolností využil služby všeobecného lekára. "Ambulantná pohotovostná služba nie je pre ťažké stavy, ako napríklad infarkty alebo vážne zranenia, o takýchto pacientov je bezodkladne postarané na urgentných príjmoch v nemocniciach, v prípade potreby sa priamo volá záchranka," upozornilo ministerstvo.

Poplatok za APS sú dve eurá. Platí sa za služby pohotovosti aj tam, kde ambulancia zatiaľ nie je a služby zabezpečuje urgentný príjem nemocnice. Rovnako sa platí aj vtedy, keď lekár odošle pacienta na urgent. "Bez poplatku na pohotovosti budú pacienti bezprostredne po úraze. Ale pozor, oslobodenie od poplatku neplatí, ak úraz vznikol preukázateľne v dôsledku užitia alkoholu, drog alebo lieku užitého iným spôsobom, ako odporučil lekár," vysvetlil rezort zdravotníctva.

Rovnako za ambulantnú pohotovosť neplatí ani poistenec, ktorý bol následne hospitalizovaný v nemocnici, alebo ak ide o maloleté dieťa a o poskytnutie starostlivosti žiada zariadenie, v ktorom je dieťa umiestnené na základe rozhodnutia súdu alebo orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Výnimočné opatrenia

V súvislosti s novým systémom Ambulantnej pohotovostnej starostlivosti (APS) bola sieť nemocníc Svet zdravia nútená v dvoch prípadoch prijať výnimočné opatrenia. Výnimočné opatrenia v súvislosti s nedostupnými pohotovosťami sa týkajú sa nemocníc v Trebišove (Košický kraj) a v Topoľčanoch (Nitriansky kraj).

"V Trebišove bolo jasné až v stredu tohto týždňa, že pohotovostnú službu nebude mať kto pre pacientov tohto okresu zabezpečiť. V Topoľčanoch je situácia okolo pohotovosti pre dospelých ešte zložitejšia. Nemocnica dostala informáciu o nezabezpečení tejto ambulancie až tento piatok pred obedom,“ informoval hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ.

V Trebišove, kde by pravdepodobne nastal kolaps na urgentnom príjme, nemocnica z vlastnej iniciatívy od nedeľného rána (1. júla) posilňuje službu o dve ambulancie, jednu pre dospelých a jednu pre deti a dorast. Tie budú dočasne suplovať chýbajúcu pohotovosť APS. Obe budú plne funkčné v predpísaných časoch, a to počas pracovných dní od 16:00 do 22:00 a cez víkendy od 7:00 do 22:00. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy