Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Od 1. júla zaniknú pohotovosti ako ich poznáme. Tie nové budú otvorené len obmedzene
Zdielať na

Od 1. júla zaniknú pohotovosti ako ich poznáme. Tie nové budú otvorené len obmedzene

BRATISLAVA / Už v nedeľu 1.7 na Slovensku definitívne zaniknú staré pohotovosti známe pod názvom LSPP a vzniknú nové - Ambulantné pohotovostné služby, ktoré budú fungovať iba do desiatej večer.

Ruch okolo tejto zmeny neutícha a problémom nie sú ordinačné hodiny. Pred novinárov sa postavil aj bratislavský župan a primátori okolitých okresných miest, ktorí tvrdia, že sieť nie je dostatočná. Niektorí rodičia budú musieť za pediatrom dochádzať aj niekoľko desiatok kilometrov. S detskou pohotovosťou sa totiž počíta iba na bratislavkých Kramároch. 

Zložitá dostupnosť

"Ak by to mali byť iba Kramáre, tak z Plaveckého Mikuláša je to až 50 minút. Už o pár dní napríklad skončí aj možnosť zavolať si lekára domov na tieto detské choroby typu horúčka," vysvetľuje župan Juraj Droba. Ako to bude s poskytovaním ambulantnej pohotovostnej služby, netušia ani v Pezinku, kde v súčastnosti rodičom do veľkej miery pomáha aj súkromná pohotovostná služba.

"Dostupnosť z obcí okresu Pezinok bude viac ako 50 kilometrov, nevieme si to predstaviť. Rodičia to teraz riešia práve v Pezinku," myslí si Oliver Solga, primátor Petinka. 

Kto ošetrí dospelých?

Otáznik však nevisí iba nad pohotovostnou službou pre deti, ale aj pre dospelých. Župy mali do 10. júna dostať presný zoznam adries nových pohotovostí aj lekárov, ktorí na nich budú slúžiť. No ani 10 dní pred tým, ako staré LSPPčka zaniknú, netušia kto a či vôbec zabezpečí túto starostlivosť. "Všetkých sme obvolali a buď nevedia, alebo nechcú, alebo nie sú schopní túto službu vykonávať," tvrdí Droba. 

Všetko stihnú? 

Ministerstvo ubezpečuje pacientov, že všetko nakoniec stihnú. So župami budú hovoriť už zajtra a presný zoznam ambulancií dodajú do konca budúceho týždňa.

Bratislavský župan a starostovia dotknutých obcí kritizovali aj oneskorený výber nových poskytovateľov. V prvom kole sa totiž stihlo zazmluvniť iba 40 percent všetkých novovzniknutých ambulancií, no a keďže na nový systém nabiehame už budúci týždeň, druhé kolo sa nestihlo.

Vedením ďalších asi 47 percent ambulancií preto ministerstvo zatiaľ dočasne poverilo súčasných prevádzkovateľov LSPP a vyhlásilo druhé kolo. Zdravotná starostlivosť teda bude podľa slov ministerky zabezpečená pre každého občana aj po prvom júli 2018.

Pozrite si archívnu reportáž o nedostatku pediatrov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy