Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od 1. júla sa mení pohotovosť. Lekári neskrývajú obavy
Zdielať na

Od 1. júla sa mení pohotovosť. Lekári neskrývajú obavy

POPRAD / Od prvého júla sa menia pohotovosti na ambulantné pohotovostné služby. Avšak čo je dôležitejšie pre pacientov, nebudú otvorené celú noc, ale len do 22. hodiny. Lekári a sestry na urgentných príjmoch z tejto zmeny nadšení nie sú a neskrývajú obavy.

Nielen v Poprade lekári a sestry na urgentných príjmoch majú obavy, že po 1. júli k nim budú chodiť aj menej vážne chorí pacienti. "My sme tu pre urgentné stavy, ktoré si vyžadujú okamžitý zákrok. Nebudeme vyšetrovať virózy, bolesti hrdla, chronické záležitosti. Na to nemáme priestor," uviedol Jozef Chlebec, primátor na oddelení urgentého príjmu v nemocnici Poprad. 

V Popradskej nemocnici majú veľa skúseností s ľuďmi, ktorí chodia na urgent s virózou alebo inými menej závažnými problémami. Nie raz sa takýto pacienti sťažujú na to, že musia dlho čakať na ošetrenie. "Urgent nie je o tom, že budú urgentne ošetrený, ale mali by sa tu riešiť len urgentné stavy," povedal Jozef Chlebec. 

V nemocnici v Poprade preto na urgentnom príjme triedia pacientov už niekoľko týždňov podľa závažnosti stavu. "Závažné stavy a stavy privezené sanitkou, prípadne ochorenia detí, zlomeniny, krvácania musia mať prednosť. Lekár určuje poradie," vysvetlil primátor.

Pacienti sú rozdeľovaní do piatich skupín. "Tí najmenej urgentní, zelení, budú bežne čakať vac ako dve hodiny," povedal Jozef Chlebec. Lekári a sestry upozorňujú aj na to, že ak prídu pacienti na urgent a v čakárni nikto nie je a dvere nikto neotvára, to neznamená, že sa v ambulancii nič nedeje. "Väčšinou  máme ťažké stavy, ktoré čakajú na vyšetrenia. Ľudia si musia uvedomiť aj to, že keď pacient absolvuje interné vyšetrenie, neurologické vyšetrenie, chirurgické vyšetrenie, CT a röntgeny, že to bežne trvá aj tri hodiny," dodal primár. 

Lekári a sestry to na urgentných príjmoch nemajú jednoduché. Nikdy nevedia, akých pacientov im záchranári dovezú alebo kto príde do čakárne. Preto prosia ľudí, aby pri menej vážnych stavoch využili ambulantné služby do 22:00 alebo navštívili svojho obvodného lekára. 

Aj iné nemocnice riešia rôzne problémy, nielen tá v Poprade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy