Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V bratislavskej nemocnici pacienta prekvapil potkan. TV JOJ ukázala zábery ministerke
Zdielať na

V bratislavskej nemocnici pacienta prekvapil potkan. TV JOJ ukázala zábery ministerke

BRATISLAVA / Potkan na nemocničnej chodbe. Takýto obraz sa v stredu večer naskytol mladému pacientovi v Univerzitnej nemocnici v bratislavskom Ružinove. Stihol vytiahnuť telefón a nakrútiť vyplašeného hlodavca. Zábery sme ukázali aj ministerke zdravotníctva.

Mladý muž si vyvrtol nohu a tak musel absolvovať rontgenové vyšetrenie v Univerzitnej nemocnici v Ružinove. To čo uvidel na chodbe na prvom poschodí ho neuveriteľne šokovalo. "Človek to nevidí každý deň, v zdravotníctve. Asi sa potkan zasekol a na tom videu vidieť aj to, ako piští. S tým, že potom sa rozbehol a začal utekať preč," opisuje udalosť pacient. 

Ojedinelá situácia?

O svojom nepríjemnom zážitku okamžite povedal službukonajúcemu personálu. "V súvislosti so spomínaným videom môžeme povedať, že ide o mimoriadnu situáciu. Deratizačný proces vo všetkých našich nemocniciach ako aj v jej všetkých objektoch sa realizuje v súlade s odporúčaniami RÚVZ, teda minimálne dvakrát do roka," oznámila hovorkyňa nemocnice, Eva Kliská.

Aj napriek opatreniam, tento incident s hlodavcom v ružinovskej nemocnici zrejme nebude ojedinelý. "Tí, čo robia sádry povedali, že už ho tam videli behať," pokračuje pacient. Ministerka zdravotníctva pripúšťa, že aj tento obraz svedčí o stave bratislavských nemocníc.

Zhrozená ministerka

Nakrútený videozáznam ukázal štáb TV JOJ priamo šéfke zdravotníckeho rezortu. Ona sama ostala zhrozená. No tvrdí, že ju tieto zábery neprekvapili. "Nesúhlasím s tým, čo ste mi ukázali, je to neprípustné, je to neakceptovateľné, aby v slovenských nemocniciach behali potkany po chodbách," vyjadrila sa ministerka Andrea Kalavská.

Andrea Kalavská hovorí o tom, že slovenské nemocnice čaká rozsiahla rekonštrukcia, ktorá by mala aj takéto problémy časom vyriešiť. "Cca ročne okolo 25 - 30 miliónov eur pôjde len na rekonštrukciu UNB v Bratislave a ja len dúfam, že v najbližšej dobe mi už takéto obrázky neukážete." Dovtedy však budú musieť nemocnice s najväčšou pravdepodobnosťou prijať také opatrenia, aby sa s podobným obrazom pacienti v nemocniciach nestretli. 

Opatrenia

"Aktuálne to idem riešiť tak, že idem samozrejme volať riaditeľom UNB, aby takéto havarijné stavy čím skôr vyriešili," vraví narovinu ministerka. "V tejto súvislosti boli prekontrolované všetky suterénne objekty, ako aj nadzemné podlažia. Skontrolované bolo aj rozmiestnenie nástrah a ich účinnosť. Žiadne nedostatky sme v tejto súvislosti nezistili," obhajuje nemocnicu Kliská. 

V havarijnom stave sa ocitla bo masívnej búrke nemocnica hlavného mesta aj prednedávnom. Pozrite si archívnu reportáž:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy