Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemocnica Rázsochy bude mať málo lôžok. Na vine je údajne parkovisko
Zdielať na

Nemocnica Rázsochy bude mať málo lôžok. Na vine je údajne parkovisko

BRATISLAVA / Len dva týždne po tom, čo premiér ohlásil masívne investície do zdravotníctva, prišla kritika zo strany lekárov, ktorá sa konkrétne týka výstavby spádovej nemocnice Rázsochy v Bratislave.

Lekárom sa nepáči, že s nimi pri plánovaní nikto nekomunikuje. Projekt novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave podľa nich nespĺňa kritériá ani koncovej, ani univerzitnej nemocnice. Najväčším problémom je počet plánovaných lôžok pre pacientov."Pri plánovaní počtu lôžok a štruktúre lôžok vôbec neboli zohľadnené názory a pripomienky odbornej obce. Je to dosť absurdná situácia, že analytici na ministerstve rozhodnú, aké lôžka a koľko má byť v nemocnici. Pritom sa nespýtajú jednotlivých odborníkov," uviedol Peter Visolajksý z lekárskeho odborového združenia. 

Podľa odborníkov z radov lekárov by mala mať spomínaná nemocnica minimálne 1100 lôžok, nie plánovaných 653. Pre porovnanie, najmenšia fakultná nemocnica v Trnave má 638 lôžok a druhá najmenšia fakultná nemocnica v Nových Zámkoch má 660 lôžok. Na otázku o počte lôžok, dostali lekári odpoveď, že parkovisko to neustojí a zdroj pitnej vody je nedostatočný.

"Populácia starne, pribúdajú nám starí polymorbidní pacienti, vieme, že nie je vybudovaná ambulantná starostlivosť v domácich podmienkach a za tejto situácie rátať s tým, že v Bratislave bude o 100 menej lôžok ako je teraz, je hazardom," povedala Soňa Kiňová, prednostka 1. internej kliniky 

Odbornej zdravotníckej obci prekáža, že o týchto problémoch s nimi nikto nehovorí. Nielen ich ale najmä pacientov zaujímajú termíny, kedy už konečne najväčšiu nemocnicu na Slovensku postavia. "Vyjadriť sa k termínom sa nedá, lebo niet na základe čoho. Chýba medicínsky plán, na základe ktorého bude jasné, aká nemocnica bude. Keď budeme vedieť, či má obývačku spálňu aj kuchyňu, tak budeme vedieť dať zaprojektovať," povedal Juraj Šteňo, dekan lekárskej fakulty UK. 

Pre nekonečné naťahovanie termínov sa lekári aj akademici obávajú, že študenti zo slovenska odídu, kým sa stihne dostavať. Lekári sa tak obávajú, že okrem tlačenice ešte pribudne problém zohnať kvalifikovaný personál. Nehovoriac o tom, že kým sa postaví nová, netreba zabúdať na súčasné nemocnice.
"My na Kramároch a v Starom meste počúvame už 30 rokov, že tam netreba investovať, lebo budú Rázsochy. Ak aj budú, skôr ako za 5 rokov to nebude," dodal Juraj Šteňo.

Lekári sa sťažujú hlavne na to, že s nimi nikto nekomunikuje o tom, v akom prostredí by mali v novej nemocnici liečiť. Listom preto vyzývajú ministerstvo zdravotníctva aby viac komunikovalo, a zároveň žiadajú o stretnutie aj premiéra. "Predseda vlády počas pracovnej návštevy ministerstva zdravotníctva prijal informáciu, že nemocnica Rázsochy ako najmodernejšia slovenská štátna nemocnica by mala začať slúžiť ľuďom v roku 2022. Očakáva, že ministerstvo ako kompetentný orgán spraví všetko pre dodržanie tohto termínu. Spolu s ministerkou sa so zástupcami lekárskej obce stretne," uviedla Beatrice Szabóová, hovorkyňa vlády Slovenskej republiky. 

Analytik spoločnosti INECO, Dušan Zachar má na predpokladané časové rozhranie iný názor. "Plán je príliš ambiciózny a myslím si, že sa nestihne."
Ministerstvo zdravotníctva sa vo svojom stanovisku ohradilo voči tvrdeniam lekárov o tom, že sa málo prihliada na ich požiadavky. "Ministerstvo zdravotníctva SR zásadne odmieta nekorektné a podpásové vyjadrenia lekárov prítomných na tlačovej konferencii. Ministerstvo je pri realizácii novej univerzitnej nemocnice striktne viazané uznesením vlády z apríla minulého roku, ktoré jasne a presne definuje jednotlivé kroky a parametre novej UNB," povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. 

Ministerstvo je zároveň pripravené vyjsť v ústrety aj tým lekárom, ktorí požadujú viac lôžok pre pacientov, ako definuje koncepcia prijatá vládou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy