Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Matka tvrdí, že jej syna zabila ľahostajnosť zdravotníckeho personálu. S nemocnicou sa chce súdiť
Zdielať na

Matka tvrdí, že jej syna zabila ľahostajnosť zdravotníckeho personálu. S nemocnicou sa chce súdiť

BARDEJOV / Nemocnicu v Bardejove viní zo smrti syna užialená matka, pani Svetlana z Bardejova. 21-ročný Filip prišiel pred dvomi rokmi do nemocnice s bolesťami brucha a hnačkami. Domov sa už nikdy nevrátil. Lekári mu diagnostikovali Crohnovú chorobu, ktorá sa ale podľa matky nepotvrdila. Prípad preveroval aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý potvrdil pochybenie lekárov. Nemocnica však tvrdí, že to so smrťou nemalo súvis.

Filip bol vždy usmiaty mladý muž. Mal priateľku, prácu a život pred sebou. Pred dvomi rokmi sa začal sťažovať na bolesti brucha. Keď sa k tomu pridali krvavé hnačky, hospitalizovali ho v bardejovskej nemocnici. Lekári mu urobili kolonoskopiu. Odvtedy sa jeho ťažkosti zhoršili. "Potom mi povedal, mama, ale to už je taká dajaká iná bolesť, inú bolesť mám," popisuje stav mama Filipa Svetlana Fedorčáková. I napriek liečbe sa jeho stav nezlepšoval ale zhoršoval. Jeho mama nikdy nezabudne na to, v akom stave ho našla po viac ako týždni hospitalizácie. "Viete čo, ja som nevidela ľudí umierať ešte nikdy. Ale , keď som toto videla, vedela som, že môj syn umiera. Hrudník sa mu dvíhal, tak ťažko dýchal, v tvári bol úplne celý šedý," opisuje mama.

Jeho mama má podozrenie na to, že mu lekári pri kolonoskopii prederavili črevo. A dlhé dni o tom podľa nej nik nevedel. Filipa napokon museli urgentne operovať. Odstránili mu kus hrubého čreva a spravili vývod. "Vybrali ten kus, presne ten zahnisaný kus, kde bolo prepichnuté črevo." Deň čo deň sťažoval na stále neznesiteľnejšie bolesti, podľa záverov Úradu pre dohľad lekári v postupoch pochybili. "Úrad pre dohľad zistil pochybenia v poskytnutej zdravotnej starostlivosti počas hospitalizácie pacienta, pričom neboli včas realizované všetky potrebné vyšetrenia," tvrdí Andrea Pivarčiová, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Úrad vo svojom závere presne poukazuje na ultrazvuk, ktorý bol urobený až o týždeň neskôr ako mal byť. Nemocnica sa bráni, že to nebol priamy následok smrti. "Zároveň ale úrad konštatoval, že aj keby bol urobený skôr ultrazvuk, tak pravdepodobne by to nemalo žiaden vplyv na ďalšie zdravie, alebo komplikácie pacienta," hovorí riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko. "Mali mu urobiť vyšetrenie a oni neurobili to vyšetrenie. Až vedy, keď ja som prišla a urobila cirkus," tvrdí Svetlana Fedorčáková. "Úrad pre dohľad uložil poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti v správnom konaní sankciu vo výške 1000 eur," potvrdila Andrea Pivarčiová.

Pár dní po operačnom zákroku a vo vážnom stave Filipa previezli do Košíc. Po niekoľkých týždňoch ale svoj boj o život prehral. Jeho mame 1000 eurová pokuta od Úradu pre dohľad nestačí a v prípade jeho smrti podala trestné oznámenie. Aktuálne sa čaká na výsledok znaleckého posudku. "Aby všetkých odsúdili, ktorí tam boli na vizitách a pozerali ako môj syn umiera a nič nerobili," hovorí zúfalá mama. "Celkovú prognózu ochorenia pacienta táto skutočnosť s najväčšou pravdepodobnosťou neovplyvnila," tvrdí riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko.

​V nemocnici v Bardejove nedávno riešili aj ďalší prípad úmrtia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy