Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Detailnejšia ako kedykoľvek predtým. Vedci sa dotkli Mliečnej dráhy
Zdielať na

Detailnejšia ako kedykoľvek predtým. Vedci sa dotkli Mliečnej dráhy

LUND / Vedci zo švédskej univerzity v Lunde vytvorili 3D model Mliečnej dráhy, a to pomocou technológií virtuálnej reality. Podľa nich by vytvorená technológia mohla pomôcť aj v medicíne. Viacerí lekári by tak vedeli spolupracovať pri lekárskych vyšetreniach a mohli by byť pokojne aj na rôznych kontinentoch.

Tím vedený astrofyzikom Oscarom Agertzom a Mattiasom Wallergardom využíval údaje zozbierané družicou Gaia, ktorú Európska vesmírna agentúra vypustila do vesmíru v roku 2013. Gaia obiedla a okolo Zeme a údaje zhromažďovala päť rokov.

Agertz verí, že by vyvinutá technológia virtuálnej reality mohla pomôcť pri objavoch, ktoré pomocou súčasnej metodológie nie sú možné. "Použijeme to na preskúmanie našej galaxie, nájdenie nových vlastností a štruktúr, ktoré nás naučia viac o tom, ako sa formovali," povedal Agertz. 

S touto technológiou pracoval aj Shamit Soneji, ktorý so svojím tímom vytvoril technológiu, ktorá môže pomôcť v medicíne. Lekárom postačia špeciálne okuliare a obrazovka počítača, aby mohli doktori sledovať, čo sa deje v bunkách. "Aj ľudia, ktorí si nerozumejú s bioinformatikou, počítačovými hrami či s virtuálnou realitou to budú môcť používať, a to veľmi jednoducho," povedal. 

Súvisiace články