Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Merkel nás z dohody o vracaní migrantov vynechala. Bolo by to prázdne gesto, tvrdí Pellegrini
Zdielať na

Merkel nás z dohody o vracaní migrantov vynechala. Bolo by to prázdne gesto, tvrdí Pellegrini

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nemecká kancelárka Angela Merkel so Slovenskom ohľadom dohody o urýchlenom vracaní migrantov z Nemecka do krajiny, v ktorej sa registrovali, nerokovala, uviedol to slovenský štátny tajomník Ivan Korčok.

Ostatné krajiny V4, teda Česko, Poľsko a Maďarsko už v sobotu dementovali informácie z listu, ktorý kancelárka poslala svojim politickým partnerom, v ktorom spomína, že prísľub o vracaní migrantov dostala. "Kancelárka Merkel sa logicky obrátila na tie krajiny, z ktorých migranti do Nemecka prichádzajú, to je celé," uviedol Korčok. "Nakoľko zo Slovenska do Nemecka migranti neprichádzajú, logicky sa na nás kancelárka nemohla obrátiť, takže to je celé a je to absolútny nezmysel," dodal štátny tajomník. 

Slovenský premiér Pellegrini už v piatok po skončení samitu vo Francúzsku, na ktorom bol okrem neho aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a český premiér Andrej Babiš uviedol, že s ním Merkel o spomínanej dohode nehovorila a že počty ľudí, ktorých by sa týkala sú takmer nulové. "Z našej strany by to bolo len prázdne gesto. Nie som zástancom teatrálnych gest," povedal Pellegrini. 

Český premiér Andrej Babiš v reakcii na obsah listu povedal, že sa žiadne rokovanie s Nemeckom v tejto veci nekonalo a že česká vláda by sa k takej dohode nepripojila. Podobne sa vyjadrili aj predstavitelia Maďarska a Poľska. Podľa hovorcu nemeckej vlády ale česká strana vyjadrila ochotu rokovať o dohode ohľadom zlepšenej spolupráce pri vracaní osôb z Nemecka do štátov Európskej únie, v ktorom boli zaregistrovaní. 

Kancelárka Merkel už na vyjadrenia predstaviteľov V4 reagovala a uviedla, že ju mrzí, že došlo pri dohode o vracaní migrantov k nedorozumeniu. Ako uviedla, išlo o prípadné rokovanie, nie o dohodu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy