Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kanada spustila uplatňovanie ciel voči USA. Ide o 12,6 miliárd dolárov
Zdielať na

Kanada spustila uplatňovanie ciel voči USA. Ide o 12,6 miliárd dolárov

Archívna reportáž

TORONTO / Kanada začala voči USA uplatňovať odvetné clá v reakcii na to, že vláda prezidenta Donalda Trumpa zaviedla clá na kanadskú oceľ a hliník. Ide o clá vo výške 12,6 miliardy amerických dolárov. Platia pre tovar ako kečup, kosačky na trávu, ale aj motorové člny.

Účinnosť kanadských ciel, ktoré sú vo výške 10 a 25 percent, je od 1. júla a uplatňujú sa napríklad na kečup, kosačky na trávu či motorové člny. Celkovo sa clá týkajú amerického dovozu do Kanady v hodnote 12,6 miliárd dolárov. "Kanada nemala inú možnosť ako vyhlásiť recipročné protiopatrenia voči clám na oceľ a hliník, ktoré USA zaviedli 1. júna," uviedol vo vyhlásení úrad kanadského premiéra Justina Trudeaua. Kanadská vláda zároveň informovala, že odvetviam výroby ocele a hliníka poskytne subvencie v sume 1,5 miliárd dolárov. 

Americká vláda oznámila, že začne uplatňovať clá na dovoz ocele a hliníka z Európy, Mexika a Kanady po tom, ako sa jej nepodarilo dosiahnuť ústupky z ich strany. Minister obchodu USA Wilbur Ross uviedol, že clá budú na úrovni 25 percent pri dovoze ocele a 10 percent pri importe hliníka. Ross novinárom vo štvrtok povedal, že rokovania s Kanadou a Mexikom o revízii Severoamerickej dohody o voľnom obchode "trvajú dlhšie, ako sme dúfali". V rokovaniach s Európou USA podľa jeho slov "dosiahli určitý pokrok", ktorý však nebol dostatočný na ďalšie poskytovanie výnimky.

Pozrite si aj archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy