Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tropické teploty až do konca týždňa. SHMÚ vydalo výstrahu pre jednotlivé kraje
Zdielať na

Tropické teploty až do konca týždňa. SHMÚ vydalo výstrahu pre jednotlivé kraje

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok 30. júla výstraha 2. stupňa pred vysokými horúčavami. Vysoké teploty potrápia nielen západ ale aj oblasť pod Tatrami. Meteorológovia vydávajú výstrahy a záchranári majú podstatne viac práce. Výjazdy stúpli totiž až o 20 percent.

Záver mesiaca júl bude naozaj horúci. Teploty vystúpia až na tropických 35 stupňov Celzia, a to nielen v pondelok. Vysoké tropické teploty budú trvať až dokonca týždňa. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal už aj výstrahu 2. stupňa. Tá platí pre Bratislavský, Banskobystrický, Nitriansky a Trnavský kraj. Výstraha 1. stupňa platí pre Trenčiansky, Košický a Prešovský kraj. 

V krajoch, pre ktoré platí výstraha 2. stupňa vystúpi teplota najvyššie medzi 14.00 až 16.00 hodinou, a to až na 35 stupňov Celzia. Dôležité je preto dodržiavať pitný režim, kedy dospelí človek by mal vypiť až 3 litre vody. Chrániť by sme si mali aj hlavu nejakou pokrývkou. Neodporúča sa byť ani na priamom slnku, to platí obzvlášť pre chorých, malé deti a starších ľudí. V noci teplota klesne maximálne len na 16 stupňov. Zrážky SHMÚ hlási iba ojedinele. 

Záchranári sú v pohotovosti

Pre extrémne horúčavy majú záchranári až o 20 percent viac výjazdov. Privolaní sú najmä k ľuďom s vysokým tlakom a srdciarom, ktorým sa v horúcom počasí rýchlo rozširujú cievy a hrozia im kolapsy. No opatrní by podľa záchranárov mali byť aj mladí ľudia, ktorí rozhorúčení skáču do studenej vody.  "Stúpli výjazdy pri mladých, ktorý sa kúpu a rozohriati skáču do studenej vody. Tie cievy sa stiahnu, rozšíria a môže ich to prekvapiť," poznamenal Jozef Mlynár z operačného strediska záchrannej služby.  

Zasahovať ale museli aj v prípadoch malých detí. "Cez víkend sme zasahovali až tri krát pri malých deťoch, ktoré sa utopili. Museli sme ich resuscitovať. Stačia sekundy nepozornosti aj v malej vode. Rodičia by mali viac predvídať," pokračoval Mlynár. 

Nebezpečné miesta pre kúpanie

Počas týchto horúcich dní málokto odolá pokušeniu namočiť sa, no dôležité je, kde sa rozhodneme okúpať. "V prírodných jazerách sa môžu vyskytovať sinice . Spôsobujú zápaly očných spojoviek a črevné problémy. Taktiež výkaly psov a hlodavcov môžu spôsobiť človeku vážne zdravotné problémy," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Jozefína Kaššová.

Na brehu jazera pritom môžete vodu na sinice otestovať do 15 minút aj sami. "Stačí zobrať priesvitnú nádobu, nabrať vodu a nechať na slnku odstáť. Ak sa do 15 minút na vode vytvorí akoby zelené ihličie alebo zelená krupica,  vo vode sú sinice," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s vysokými teplotami: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy