Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Národná banka upokojuje situáciu okolo hypoték. Získať ich bude ťažšie, ale nie nemožné
Zdielať na

Národná banka upokojuje situáciu okolo hypoték. Získať ich bude ťažšie, ale nie nemožné

BRATISLAVA / Už o tri dni nastanú veľké zmeny v poskytovaní hypoték. Banky už nevyhovejú každému. Podobné informácie počúvame z každej strany. Dokonca sa vo finančných kruhoch hovorí o tom, že najmä tento týždeň je to v bankách na zbláznenie. Národná banka sa snaží v týchto dňoch upokojiť situáciu. O tri dni vraj žiaden koniec sveta nenastane.

"Opatrenia nezmenia nič, lebo 90 percent ľudom sa nič nezmení. Tých zvyšných 10 percent ľudí si bude musieť trochu upraviť výšku úveru, ktorú si chcú zobrať," tvrdí hovorkyňa NBS Martina Solčányiová. Banky s prípravou na túto situáciu začali už v predstihu. Už pol roka znižujú počet ľudí, ktorým poskytujú 100% krytie na kúpu bývania.

Hovorkyňa národnej banky preto radí, aby sme nepanikárili, pretože opatrenia, ktoré začnú platiť reagujú presne na to, že naše domácnosti sa rýchlo zadlžovali. "Keď to mám dať do zrozumiteľnej reči: keby ste si brali úver dnes a dostali by ste ho, tak keby ste ho brali o týždeň, tak by ste ho tiež dostali. Čiže nastavenie trhu. Tie opatrenia kopírujú súčasnú prax, ktorá je na trhu," vysvetľuje Solčányiová.

​Konkrétne zmeny sa týkajú maximálnej výšky hypotéky, ktorú môže človek dostať. Tá je vo výške 8-násobku čistého ročného príjmu. Vysvetlime to na príklade rodiny Horváthovcov s dvoma deťmi a príjmom 1300 eur. Kým pred rokom by im banka na byt požičala 160 tisíc, od budúceho týždňa to bude už len 128 tisíc. Čo ale v prípade, že potrebujú riešiť bývanie, našli byt za 160 a chýba im ak správne počítam 32 tisíc? Na to sme sa pýtali analytika. "Stále má možnosť zobrať si ďalší úver, ale tam je horný limit, 8-násobok ročného príjmu. Ak sa do toho zmestí tak má vybavené," tvrdí bankový analytik Pavol Škriniar.

Čiže nedostali by 32 tisíc navyše. Spotrebný úver teda situáciu nevyrieši. Hodí sa len vtedy, ak by im banka nedala ani tých 128 tisíc. Presne tak. Navyše spotrebný úver sa neodporúča brať vtedy, keď sa rozhodnem. Ale až po niekoľkých mesiacoch, keď si skúsim odkladať to, čo ma ten úver bude stáť, aby som zistil, či na to vôbec mám. A tak sme sa pýtali, či existujú aj ďalšie možnosti, ako sa dostať k bývaniu, ak hypotéka nestačí. "Požičať si od nejakých rodinných známych. Alebo začať nad tým uvažovať a začať šetriť do budúcna. Potom až kúpiť. Určite pomôže doložiť nejakú nehnuteľnosť, ak potrebujeme zvýšiť pre banku tú zábezpeku. Ale to nám neovplyvní ten príjem, ktorý je ohraničený tým 8 násobkom," tvrdí Škriniar.

​Možností je niekoľko. V prvom rade by ale mala zasadnúť rodinná rada a všetky tieto možnosti podrobne prebrať. Vždy sa dostaneme k základnej otázke, či na splácanie máme. Sú tu však aj ďalšie možnosti, ako si pomôcť, ak nám banka nedá 100 % krytie na kúpu domu, či bytu.
"Štátny fond rozvoja bývania, ale treba povedať, že nie je pre každého, čo sa týka bonity, pre bonitných to nie je, čiže treba vyplniť. Je tam poradovník, čiže treba splniť podmienky a zaradiť sa do radu a čakať, či sa vyhovie," upozorňuje Pavol Škriniar.

No a existujú ešte takzvané peer to peer pôžičky, kde cez internet rôzne stránky ponúkajú anonymným ale konkrétnym ľuďom pôžičky. Nevýhodou je, že v týchto prípadoch musíte úver splatiť do 5 rokov a podmienky sú prísnejšie. A samozrejme vyššie úroky. Na záver sme sa spýtali analytika, čo by teda po zvážení všetkých možností urobil on. Ak by si teda predstavil, že je je v takej situácii ako spomínaní Horváthovci.
Povedal, že by zrejme využil možnosť bývania v podnájme a nejakú dobu by šetril. Jednak by si vyskúšal, aké to je mať hypotéku a jednak by mal už pri žiadaní o úver niečo našetrené, aby mohol doplatiť rozdiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy