Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dajú sa rozsudky kúpiť? TV JOJ získala nahrávku advokáta s klientom, ktorý si mal vypýtať 72 tisíc na úplatok
Zdielať na

Dajú sa rozsudky kúpiť? TV JOJ získala nahrávku advokáta s klientom, ktorý si mal vypýtať 72 tisíc na úplatok

SLOVENSKO / Televízia JOJ získala nahrávku, ktorá má zaznamenávať rozhovor klienta s bratislavským advokátom. Ten ponúka služby, za ktoré si pýta neuveriteľných 72-tisíc eur. Túto žiada vyplatiť vopred a sľubuje, že dokáže ovplyvniť bratislavských aj košických sudcov tak, aby sa klientovi dostal sa k vlastnému dieťaťu. Hlas na nahrávke je podobný advokátovi, o ktorom nedávno zverejnila informácie Nadácia Zastavme korupciu. Televízia JOJ obsah nahrávky preveruje.

Meno advokáta zatiaľ nezverejníme. Meno právnika, ktorý má hlas podobný tomu na nahrávke, má redakcia TV JOJ k dispozícii. Nahrávka, ktorou disponuje televíziaodkrýva spôsob, akým konkrétny bratislavský advokát údajne dokáže v spore rodičov o dieťa zabezpečiť, aby dieťa dostal rodič, ktorý mu dá 72 tisíc eur. Ak mu klient dá "keš" a bez faktúry, odráta mu 12 tisíc ako DPH.



Hlas z nahrávky:


"Čím skôr si to rozmyslíte, lebo tento model vie priniesť svoje ovocie. Nie ste prvá."


Advokát tvrdí, že komunikuje s ľuďmi, ktorí sú neviditeľní. Nazýva ich autoritami a peniaze potrebuje pre svojho prostredníka, ktorý za autoritami osobne pôjde. 

Hlas z nahrávky:

"Vždy dohodnutá suma musí ísť vopred. Celá! Ešte možno eventuálne na dve časti by sa toho dalo rozdeliť, ak by som porozprával s nimi."

Meno klienta však neprezradí.

Hlas z nahrávky:


"On je právnik a bývalý sudca. No, aby to malo zmysel, tak by to malo byť okolo 50 – 55 - 60. Myslím si, že 60 by bola tá horná hranica, keď si viem predstaviť, že áno, teraz je vyzbrojený tak, že pôjde naplno."



Hlas na nahrávke je podobný advokátovi, ktorý sa venuje poručenskej agende a vystupuje aj v sporných už medializovaných prípadoch. Na nahrávke je zachytený spôsob ako údajne pracuje.

Hlas z nahrávky:

"Rozprával som s jedným kolegom, ktorý tam prostredie dôverne pozná. Povedal mi, že je potrebné nájsť toho, kto vie ísť za sudcami krajského súdu.  Jedného takého človeka tam máme. Trochu to bude trvať. Tam treba zmeniť mentálne nastavenie jedného najdôležitejšieho človeka. A to je predseda."

Nahrávku ktorú má TV JOJ už má aj NAKA. Tá začala preverovanie jej obsahu, ktorý naznačuje korupčné konanie aj smerom ku konkrétnym sudcom.

"Vyšetrovateľ NAKA postupuje podľa Trestného poriadku a vo veci 4. mája začal trestné stíhanie pre zločin prijímania úplatku a pre prečin podplácania," uviedol policajný hovorca Michal Slivka.

Podľa špecialistu na vyšetrovanie a trestné právo polícia musí preveriť ako nahrávka vznika. Ale podstaný je obsah s ktorým sa oboznámil, a ten podľa odborníka môže byť pre políciu jedinečný. "Ale mňa osobne vyrušuje ten spôsob jednania advokáta s tým potenciálnym klientom, kde mu úplne otvorene naznačuje, že musí vykonať určité protiprávne konania a že tie protiprávne konania sú jedinou možnou cestou k dosiahnutiu výsledku o ktorý sa klient usiluje. Takéto vplývanie na konanie súdu alebo určitých kompetentých orgánov by sa mohlo javiť ako nepriama korupcia," skonštatoval špecialista na Trestné právo a vyšetrovanie Jaroslav Ivor. 

K vyjadreniu k obsahu nahrávky TV JOJ osloví aj advokátsku spoločnosť, ktorú konkrétny klient chcel požiadať o právnu pomoc. Pre závažnosť obsahu nahrávky a konania uvedeného advokáta  TVJOJ s prepisom nahrávky oboznámi aj advokátsku komoru. Minimálne pre získanie názoru na konanie jej člena.

Cudzinecká polícia zatkla piatich Ukrajincov. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy