Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA otriasa ďalší rasovo motivovaný škandál. Polícia zastrelila Afroameričana a ulica hneď zareagovala
Zdielať na

USA otriasa ďalší rasovo motivovaný škandál. Polícia zastrelila Afroameričana a ulica hneď zareagovala

USA / Demonštranti v Atlante v americkom štáte Georgia zablokovali diaľnicu a zapálili reštauráciu rýchleho občerstvenia Wendy's potom, čo tamojšia polícia zastrelila Afroameričana, ktorý sa pokúsil pri zatýkaní ujsť. Informovala o tom agentúra Reuters podľa ktorej incident zachytený na videu pravdepodobne povedie k zosilneniu protestov proti policajnej brutalite naprieč Spojenými štátmi.

Nepokoje v Atlante prepukli po zotmení potom, čo miestna starostka Keisha Lanceová Bottomsová oznámila, že prijala rezignáciu náčelníčky polície Eriky Shieldsovej. Tá zložila funkciu v reakcií na piatočné zastrelenie 27-ročného Raysharda Brooksa v reštaurácií Wendy's.

Miestna televízia odvysielala zábery reštaurácie rýchleho občerstvenia v plameňoch pričom na nich neboli vidieť žiadni hasiči. Polícia sa medzitým stretla s demonštrantami u neďalekej diaľnici. Hasiči na miesto dorazili po viac než 45 minútach a mali policajnú ochranu. Z reštaurácie pri čerpacej stanici ale ostali len trosky.

</p

"Neverím, že sa jednalo o oprávnené použitie smrtiacej sily," povedala Bottomsová na tlačovej konferencií a doplnila, že vyzvala políciu aby strážnik, ktorý strielal na Brooksa dostal okamžitú výpoveď. Úrady doposial mená dvoch strážnikom, ktorí Afroameričana zatýkali nezverejnili.  O niekoľko hodín neskôr ale atlantská polícia oznámila, že jeden zo strážnikov dostal výpoveď a druhý bol postavený mimo službu.

Brooks mal malú dcéru, ktorá v sobotu oslavovala narodeniny, uviedli jeho právni zástupcovia. Zomrel následkom strelného poranenia v čase, kedy sa v USA už niekoľko týždňov konajú protesty proti policajnej brutalite a rasizmu po zabití Georga Floyda. Ten zomrel na následky udusenia počas toho, ako mu takmer deväť minút kľačal na krku policajt.

Pouličné protesty v blízkosti miesta streľby prepukli v Atlante v sobotu. Viac než 100 ľudí na mieste požadovalo, aby boli dvaja strážci zákona v súvislosti so zabitím Brooksa obvinení.

Polícia bola k reštaurácií rýchleho občerstvenia privolaná potom, čo Brooks údajne zaspal v aute, kedy čakal až na neho príde rada u okienka drive-thru. Policajt sa ho pokúsil zatnúť pričom po dychovej skúške mu údajne mali namerať alkohol.

Video očitého svedka zachytilo Brooksa ako sa bije s policajtami na zemi a následne im uteká cez parkovisko s niečim, čo vyzeralo ako taser jedného z policajtov. 

Druhé video z kamier v reštaurácií zachytilo Brooksa ako sa pri úteku otočil a namieril taser na policajtov. Jeden zo strážnikov potom vystrelil, čo sa mu stalo osudným.

Právnici zastreleného muža uviedli, že polícia nemala právo použiť smrtiacu zbraň aj keby Brooks použil taser, ktorý smrteľnou zbraňou nie je. "Nemôžete niekoho zastreliť, pokiaľ na vás nemieri streľnou zbraňou," uviedol právnik Chris Stewart.

Miestny prokurátor Paul Howard mladší uviedol, že bolo zahájené "intenzívne a nezávislé vyšetrovanie incidentu", zatiaľ čo sa čaká na závery GBI.

Bottomsová uviedla, že Shieldsovú, ktorá políciu viedla od decembra 2016, dočasne nahradí jej niekdajší Afroameričan Rodney Bryant.

Protesty proti rasizmu sa konali aj v Bratislave. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy