Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Najvyšší súd vzal Mariana Kočnera do väzby
Zdielať na

Najvyšší súd vzal Mariana Kočnera do väzby

BRATISLAVA / Po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu o nevzatí do väzby obvineného bratislavského podnikateľa Mariana Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska, rozhodoval o sťažnosti prokuratúry odvolací súd. Krátko pred pol piatou popoludní rozhodol Najvyšší súd o tom, že je sťažnosť prokurátora z časti dôvodná a Mariána Kočnera vzal do väzby.

Rozsudok Špecializovaného trestného súdu Najvyšší súd zrušil a Mariana Kočnera zobral okamžite do väzby. Sťažnosť prokuratúry voči Ruskovi Najvyšší súd zamietol, do väzby ide iba Kočner. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je právoplatné. "Podstatné je uviesť dve skutočnosti. Tak ako ja a vyšetrovateľ, prvostupňový aj druhostupňový súd konštatovali, trestné stíhanie je dôvodné. To je alfa a omega," uviedol prokurátor Ján Šanta. 

Na poslednom pojednávaní sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Mariana Kočnera a Pavla Ruska do väzby nezobral napriek tomu, že Špeciálna prokuratúra žiadala trestné stíhanie pre oboch mužov viesť za mrežami. Sudca konštatoval existenciu dôvodného podozrenia z páchania trestnej činnosti obvinenými, ale nezistil žiadne konkrétne skutočnosti odôvodňujúce kolúznu (navrhovanú pre Mariana Kočnera), ako aj preventívnu (pre oboch) väzbu. Prokurátor voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu podal sťažnosť. Trval totiž na tom, že existuje podozrenie, že budú pokračovať v trestnej činnosti a z marenia výkonu spravodlivosti.

Dôvodom bolo aj odmietanie spolupráce s orgánmi činnými v trestnom konaní, spochybňovanie zmenky či to, že jeden z obvinených odmieta povedať, kde sa zmenky nachádzajú a kto ich má. Odmieta tiež povedať názov znaleckej organizácie, kde podľa jeho slov zmenky zaslal pre vyhotovenie znaleckého posudku. 

Prokurátor vo štvrtok na verejnom zasadnutí uviedol, že ekonomická trestná činnosť oboch obvinených má "stupňujúcu sa gradáciu". Proti Marianovi Kočnerovi sú podľa prokurátora vedené spolu štyri trestné stíhania, okrem aktuálnej veci je stíhaný za trestné činy neodvedenia dane a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Voči Pavlovi Ruskovi sa vedú tri trestné stíhania, okrem aktuálnej veci pre prípravu vraždy a tiež subvenčný podvod. Obhajoba rovnako ako pred Špecializovaným trestným súdom argumentovala, že dôvody väzby u obvinených nevidí.

​Zasadnutie Najvyššieho súdu začalo vo štvrtok o 14. hodine. Na verejnom zasadnutí boli obaja obvinení vypočutí pred tým, ako Najvyšší súd rozhodol, či požadovanie väzby pre oboch obvinených je zákonné a dôvodné, alebo nie.

​Orgány činné v trestnom konaní vedú trestnú vec pre trestné činy falšovanie, pozmeňovanie a výrobu cenín a peňazí a taktiež pre marenie spravodlivosti. Celé trestné stíhanie je vedené pre kauzu, ktorú verejnosť pozná ako "Zmenky Televízie Markíza" v čase, keď ešte Pavol Rusko bol jej šéfom a mal podpísať Mariánovi Kočnerovi miliónové zmenky, o ktoré sa momentálne televízia sporí s Mariánom Kočnerom a Pavlom Ruskom a tvrdí, že tieto zmenky nie sú pravdivé, že sú sfalšované a nepochádzajú z roku 2000.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy