Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Migrácia by sa pre EÚ mohla stať osudovou, tvrdí Merkel. Za minulými rozhodnutiami si ale stojí
Zdielať na

Migrácia by sa pre EÚ mohla stať osudovou, tvrdí Merkel. Za minulými rozhodnutiami si ale stojí

Archívna reportáž

BERLÍN / Dohoda o migračnej politike je kľúčová pre ďalší osud Európskej únie, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkel. Vyhlásenie zverejnila pred dvojdňovým samitom Európskej únie, ktorý sa začína vo štvrtok začína v Bruseli.

Merkel tiež dodala, že ak sa všetkých 28 krajín v otázke migrácie nezhodne, bude sa musieť zvážiť aj užšia spolupráca len niektorých krajín, ktoré sú ochotné problém vyriešiť. "Európa má mnoho problémov, ale migrácia by sa pre Európsku úniu mohla stať osudovou," vyhlásila nemecká kancelárka pred nemeckými poslancami. 

Nemeckým poslancom tiež povedala, že podľa nej nebude Európska únia schopná dosiahnuť dohodu o spoločnej azylovej politike. O reformu sa totiž únia snaží už niekoľko rokov, no bezúspešne. Ak sa ale členské štáty nedohodnú na spoločnej azylovej politike, mala by podľa Merkel vzniknúť "koalícia ochotných", teda spolupráca krajín, ktoré sú ochotné situáciu bezodkladne riešiť a spolupracovať. 

Podľa Angely Merkel sa musia krajiny EÚ snažiť uzatvoriť dohodu s africkými krajinami tak, ako to urobili pred dvoma rokmi s Tureckom. Za pomoc so znížením prílivov migrantov vtedy krajiny EÚ Ankare prisľúbili okrem iného aj finančnú pomoc, obnovenie zamrznutých vstupných rozhovorov a zrušenie vízovej povinnosti pre Turkov. 

Napriek tomu, že aj vďaka dohode sa masový príliv utečencov cez Turecko a Grécko obmedzil, naďalej pokračuje príliv migrantov cez Stredozemné more z Afriky do Talianska. 

Merkel naďalej pod paľbou kritiky za "pozvanie utečencov do Európy"

Nemecká kancelárka pred samitom obhajovala aj svoje vyhlásenie, ktoré si mnohí vysvetlili ako priame pozvanie migrantov do Európy. "Vo výnimočnej situácii sme si povedali, že pomôžeme a dnes, rovnako ako vtedy, si myslím, že to bolo správne rozhodnutie," povedala kancelárka. Dodala tiež, že lídri Rakúska a Maďarska ju vtedy osobne požiadali o pomoc. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy